Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Två år kvar till val

I halvtid är Moderaterna och Socialdemokraterna ense i flera gamla stridsfrågor. Men partierna har inte grävt ner stridsyxan för gott. DN har kartlagt konflikterna som kommer att dominera valet om två år.

I dagarna är det två år kvar till nästa riksdagsval och redan nu tittar partiledningarna på vilka frågor som de ska bråka om då.

”Jobbfrågan, jobbfrågan, jobbfrågan”, brukar S-ledaren Stefan Löfven säga så fort det finns en mikrofon i närheten. Och att jobben kommer dominera framöver håller både moderater och socialdemokrater ense om.

Sedan går meningarna isär. Socialdemokraterna har identifierat en vinnarfråga i skolan.

– Vi ser att våra barn får en allt sämre utbildning, att de klassmässiga skillnaderna ökar. Det är ett politikområde som vi kommer att arbeta mycket med, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

För Moderaterna blir ekonomin och regeringsfrågan huvudnumren.

– Tillsammans med våra allianskamrater har vi klarat av att ha ordning och reda i ekonomin, vilket också ger oss utrymme att göra satsningar, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

Henrik Ekengren Oscarsson, valforskare och professor i statsvetenskap, menar att det är logiskt att sysselsättningsfrågan kommer att dominera nästa val.

– Antagligen blir 2014 års val en slags förtroendeomröstning om alliansens sysselsättningspolitik. Alliansen har själva lagt upp för det, att det är på jobben och sysselsättningen som deras arbete ska utvärderas, säger han.

För Socialdemokraterna är det en riskabel strategi att allt för ensidigt fokusera på jobben. Ska S vinna på sysselsättningsfrågan måste de bredda frågan till att alla, även de som har jobb, förlorar på hög arbetslöshet, menar Henrik Ekengren Oscarsson. 

– De som står utanför är många, men inte tillräckligt många för att bygga en valseger på, säger han.

Att Moderaterna och övriga regeringspartier helst pratar ekonomi och regeringsduglighet är ingen slump.

– Är det oroligt i eurozonen under valåret då blir det väldigt mycket fokus på regeringens ekonomiska politik. Det har ju visat sig tidigare att då rasslar det till i opinionssiffrorna direkt, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

De senaste åren har de två stora partierna i svensk politik närmat sig varandra i flera frågor där de tidigare grävt djupa skyttegravar. Tidigare kontroversiella reformer, som jobbskatteavdrag och skattesubventionerade hushållstjänster, har accepterats av Socialdemokraterna.

Flera av alliansens budgetsatsningar har stora likheter med förslag som Socialdemokraterna drivit tidigare, ensamma eller tillsammans med de Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

– Det är helt uppenbart att väljarna upplever att det blivit kortare avstånd. Det märks genom att det blivit lättare att byta mellan Moderaterna och Socialdemokraterna är det främsta belägget för att de här partierna står varandra nära, säger valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.