Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Tveksamt om Birgitta Ohlsson någonsin blir partiledare

Birgitta Ohlsson är en självständig och egensinnig politiker i ett bångstyrigt parti. Men det räcker inte för en perfekt match. Birgitta Ohlsson hade en chans att efterträda Jan Björklund som partiledare för Liberalerna 2015, men misslyckades. Någon ny chans lär hon inte få före nästa val. Frågan är om hennes tålamod räcker för en oviss väntan.

”Se till att vara på en plats där din duktighet uppskattas och premieras.”, lyder ett av Birgitta Ohlssons råd i hennes nya bok.

Om hon ska leva som hon lär är det tveksamt om hon bör stanna kvar i Liberalernas riksdagsgrupp:

”Det behövs förändring för att jag ska kunna blomma här”, säger Birgitta Ohlsson i Karin Erikssons intervju.

Trots att hennes kritik mot partiledaren i höstas gjorde att hon blev föremål för ett sju timmar långt krismöte i riksdagsgruppen så har hon inte blivit försiktig.
Hon kallar utvecklingen i Moderaterna för skamlig och den borgerliga alliansen för ett resonemangsäktenskap.

Reportage: Vart är Birgitta Ohlsson på väg?

Birgitta Ohlsson är inte rädd för konflikter. Hon vill gärna säga sanningar. Det finns många som älskar henne för det och många som ogillar henne på grund av det.
Liberalernas utrikespolitiska talesperson är en osedvanligt populär politiker. Hon fick nästan dubbelt så många personröster i valet som partiledaren. Och Ohlsson har drygt 105.000 följare på Twitter, mer än fyra gånger så många som Jan Björklund. Avståndet mellan dem har ökat sedan hon utmanade honom förra hösten.

Ändå talar mycket emot att hon kommer att efterträda honom.

Hon hade en chans att göra det efter valförlusten 2014. Men hennes kritik mot en stramare invandringspolitik gjorde att hon hamnade på sidan av sitt parti inför dess landsmöte i november 2015, där valet skulle ske.

Hennes anhängare var hängivna, men i likhet med tidigare landsmöten var de långtifrån en majoritet. Samtidigt försvarade ordföranden Jan Björklund sin position med stor entusiasm och energi, och Ohlssons möjlighet gick förlorad.

Nästa landsmöte håller Liberalerna i november i år. Då är det mindre än tio månader kvar till valet. Det är med största sannolikhet för sent att byta partiledare då.

Läs även: Den duktiga flickans tio budord, enligt Birgitta Ohlsson

Det finns också andra omständigheter som talar mot Birgitta Ohlsson som L- ledare, oavsett tidpunkt.

En partiledares viktigaste uppgift är att hålla ihop sitt parti. En politiker som polariserar har svårt att göra det.

Birgitta Ohlsson är skeptisk till blockpolitik och vill därför sträcka ut en hand mot de rödgröna regeringspartierna. Men hennes uppfattningar i sak ligger ofta långt från deras när det gäller till exempel låglönejobb, Natomedlemskap och betyg i ordning och uppförande.
Hennes kritik mot FRA-lagen, försvar för religiösa friskolor och att hon röstade mot regeringens stramare invandringspolitik gör det knappast lättare.

Det är alltså tveksamt om Birgitta Ohlsson någonsin kommer att bli partiledare, men i ett perspektiv passar hon sitt parti väldigt bra.
Liberalerna har ju varit Alliansens gossen Ruda, partiet som bromsat eller märkt sig ur samarbetet flest gånger. I regeringen var liberalerna kända för att sätta sig på tvären. Sedan dess har partiet lämnat bland annat försvarsförhandlingarna och energiuppgörelsen. Övertygelsen om att förespråka den rätta linjen har varit starkare än viljan att kompromissa och förverkliga i alla fall en del av politiken.
Modet och trosvissheten kan kännas igen.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.