Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Tydligt att MP tar avstånd från M”

Tre frågor till DN:s politiske kommentator Maria Crofts efter Åsa Romsons tal.

Hur var Åsa Romsons tal?

–  Åsa Romson är ingen stor talare men hon blir något bättre för varje gång. När det gäller innehållet var hon mycket kritiskt mot alliansens politik och framför allt mot Moderaterna. Det är väldigt tydligt att Miljöpartisterna tar avstånd från M till förmån för Socialdemokraterna. Romson passade också på att stärka ombuden genom att lyfta fram att MP fått igenom en del av sina kongressbeslut i friskolekomittén som presenterade sina förslag i går.

Nämnde hon Socialdemokraterna?

– Nej, inte i talet men frågan om ett samarbete med S kom upp på pressträffen efteråt där även Gustav Fridolin, det andra språkröret, var med. De konstaterade då att det antingen blir S eller M som får uppdraget att bida regering efter valet och att de hoppas att S vill driva en ny arbetslinje tillsammans med dem. De framhöll att miljöpartiet har försökt samarbeta med alliansregeringen i flera frågor men hittills bara lyckats få en uppgörelse om migrationspolitiken.

Vilka är de viktigaste frågorna på kongressen?

– Miljöpartisternaska anta ett nytt partiprogram och en ny inriktning på arbetsmarknadspolitiken. Det kan bli het debatt om flera ämnen som exempelvis vinster i välfärden och synen på hur en arbetstidsförkortning ska gå till.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.