Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Tydligt ideologiskt tal av Löfven i Almedalen

Foto: Henrik Montgomery/TT

Jobben skolan, välfärden och jämställdheten – Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven fick med alla de för socialdemokrater så viktiga punkterna i sitt tal i Almedalen. Men han började – och slutade – med kampen mot rasismen.

Det var ett tydligt ideologiskt tal där Stefan Löfven ställde borgerliga skattesänkningar mot ”solidariska samhällsinvesteringar”. Han talade om att det blåser välfärdsvindar och det var också välfärden i vid bemärkelse som var grunden i talet.

Men han inledde med en hänvisning till de kyrkklockor som runt om i landet har ringt när högerextremistiska partier framträtt.

– Låt klockorna ringa tills vi för alltid befriat oss från fascism och rasism, ropade han till åhörarna.

Det bärande ordet för talet var annars hopp; det hopp som enligt Löfven Socialdemokraterna ska åstadkomma med sina satsningar på tre områden: sysselsättningen, skolan och hälsoklyftorna.

Han upprepade det socialdemokratiska löftet att varje ung arbetslös människa ska vara i utbildning, i praktik eller ha ett jobb inom 90 dagar. Han flätade även in jämställdheten i sin arbetsmarknadspolitik.

– Ska vi nå EU:s lägsta arbetslöshet kan vi inte ha en arbetsmarknad skapad av män, för män, sade han och förklarade att heltid måste bli en norm även i kvinnodominerade yrken.

Löfven slog också fast att målet för Socialdemokraternas skolpolitik är att Sverige ska ha en skola som är en av de fem bästa inom EU. Ett steg för att nå det målet är att införa ett tak i barnomsorgen. Det ska inte få finnas fler än 15 barn per grupp i förskolan i åldrarna 1–3.

Stefan Löfven avslutade dock talet på samma tema som han började det.

– Vi kommer aldrig att ge makt åt solidaritetens största skadegörare: Sverigedemokraterna. Det är ett rasistiskt parti med nazistiska rötter, sade Löfven och förklarade att detta till och med kunde leda till överenskommelser över blockgränsen.

– Ingen blockprestige kan vara viktigare än Sveriges framtid, sade han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.