Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Tyst Reinfeldt i slutdebatten

Fredrik Reinfeldt
Fredrik Reinfeldt Foto: Lotta Härdelin

Fredrik Reinfeldt gör på onsdagen sin sista partiledardebatt i riks­dagen. Men räkna inte med någon hård slutdebatt. Den tidigare statsministern tänker inte ta replik mot någon av de andra partiledarna.

Klockan 09.00 på onsdagen startar den första parti­ledardebatten i riksdagen efter valet. Det blir en debatt med idel bekanta ansikten, men för en av dem innebär det debut – S-ledaren Stefan Löfven. För en annan innebär det avslutning på en lång karriär. Efter 23 år i riksdagen, varav elva som parti­ledare för Moderaterna, gör Fr­ed­rik Reinfeldt i dag sin sista parti­ledardebatt i riksdagen.

Men det kommer inte att bli någon hård duell mellan den förre och den nuvarande statsministern.

– Fredrik Reinfeldt tänker hålla ett anförande som summerar hans 25 år inom svensk politik. Sen tänker han inte ta replik på någon, säger Fredrik Reinfeldts avgående presschef Roberta Alenius och tillägger att nästa partiledardebatt i  januari kommer att tas av ”någon annan”.

På valnatten meddelade Fredrik Reinfeldt att han ska avgå som parti­ledare. Ledar­skiftet ska ske på en extra inkallad partistämma den 7 mars. Fram till dess kommer Fredrik Reinfeldt att fortsätta formellt som partiledare. Men redan nu har han gjort en märkbar nedtrappning och överlåtit kommenterandet av dagsaktuella frågor till i första hand Anna Kinberg Batra, gruppledare i  riksdagen och en av dem som pekas ut som tänkbar efterträdare på den moderata ordförandeposten.

Partiets valberedning leds av Vellingemoderaten Lars-Ingvar Ljungman och höll sitt första möte i förra veckan. Kandidater ska nu diskuteras i partidistrikten med målet att ha ett förslag färdigt kring jul. Förutom Anna Kinberg Batra nämns förra infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd som tänkbar efterträdare till Reinfeldt. Även avgående socialförsäkringsministern Ulf Kristersson finns med i diskussionerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.