Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Tysta minuten blev en kort paus av enighet

00:55. Under måndagen samlades Sverige under en gemensam tyst minut. Se minnesstunder från flera håll i landet.

Kommentar. Måndagens tysta minut för offren på Drottninggatan blev ett ögonblick av enighet i Sverige.

Det var bara en kort paus innan den politiska debatten trappades upp igen.

Aprilmolnen hann slänga iväg en hagelskur och släppa igenom några solstrålar under förberedelserna för minnesceremonin vid Stockholms stadshus. Mest var det ändå kallt och grått när statsminister Stefan Löfven (S)och kungafamiljen anlände till Stadshusparken.

Så hölls den nationella tysta minuten för offren på Drottninggatan, i närvaro av diplomatkåren, riksdagens talmän, partiledarna, politiker från kommuner och landsting samt några representanter för räddningstjänsten, sjukvården och poliskåren.

Det var ett ögonblick av enighet, bortom partigränser och nationsgränser. Samhörigheten förlängdes i några minuter, när finansborgarrådet Karin Wanngård (S) och finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M) hyllade stockholmarna, och när Stefan Löfven lovprisade gemenskapen i Sverige.

”Vår sammanhållning kommer alltid vara starkare än de krafter som vill slita oss isär”, sade statsministern.

Se även: Sverige tystnade till minne av offren (bildspel)

Orden klingande bekant, trots att det bara gått tre dygn sedan attacken mot Stockholms city. Liknande budskap har framförts många gånger sedan i fredags kväll.

Stefan Löfven är en politiker som vågar visa känslor. För det har han hyllats av både partivänner och politiska motståndare.

Samtidigt har det effektiva polisarbetet efter lastbilsattacken gett regeringen och myndigheterna arbetsro. Men det blir nog bara en kort paus i debatten.

Frågor om brott och straff och migration låg redan högt på den politiska agendan. Det är också frågor där medborgarna och partierna är splittrade. En terrorattack på hemmaplan – om den brottsrubriceringen består – kommer att ge ytterligare bränsle åt diskussionen.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har redan markerat att det finns en gräns för enigheten, genom att tala om en skandal i hanteringen av den misstänkte mördaren. Rakhmat Akilov var kvar i Sverige trots att han skulle ha utvisats. Några timmar efter minnesstunden följde moderatledaren Anna Kinberg Batra efter genom att kräva att de högsta polischeferna förklarar sig i justitieutskottet. Andra politiker och andra partier kommer att följa efter med krav på nya resurser och prioriteringar.

Detta är också erfarenheten från tidigare svåra prövningar, som Estoniakatastrofen 1994 eller mordet på Anna Lindh 2003 eller flodvågskatastrofen 2004: Först stannar Sverige upp. Sedan går svenska folket vidare. Tillsammans och isär.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.