Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ukip på väg att bli största brittiska partiet

Partiledaren Nigel Farage gläds åt valresultatet.
Partiledaren Nigel Farage gläds åt valresultatet. Foto: TT

EU- och invandringskritiska Ukip var på väg att bli det största brittiska partiet i EU-valet. Det är första valet någonsin som inte något av de etablerade partierna, de Konservativa eller Labour, får flest röster.

Ukips ledare Nigel Farage har sagt att han vill skapa en jordbävning i brittisk politik och han är på god väg. På söndagen talade det mesta för att han puttat ner de etablerade partierna från vinnarhålet och tagit sitt parti till att bli det största i EU-valet.

När drygt 33 procent av rösterna hade räknats hade Ukip 29 procent av väljarstödet, en ökning med 12 procentenheter jämfört med förra valet. Labour ökade med drygt 8 procentenheter till 24,4 procent och de Konsvervativa såg ut att tappa drygt tre procentenheter till 23,5 procent.

Samtidigt rasar Tories koalitionspartner i regeringen, Liberaldemokraterna, och ser ut att bli helt utan någon ledamot i EU-parlamentet.

Resultatet skakar om de etablerade partierna i Storbritannien rejält. Alla tre ledare för de traditionella partierna får skarp kritik för hur de har bedrivit sina kampanjer och mätningar visar att Nigel Farage egentligen är den enda partiledare som är populär i Storbritannien.

Trots uttalanden som kritiserats för att vara rasistiska och fiffel med EU-medel har Farage frammanat bilden av att hans ”folkets armé” är närmare mannen på gatan än ”eliten”.
Farages huvudbudskap är att Storbritannien bör lämna EU och att invandringen till Storbritannien måste begränsas. Men många röstar också på Ukip som en form av protest, för att ge de partier de normalt röstar på ”en spark i baken”, som en traditionellt konservativ väljare jag pratade med sa.

Nu är frågan om Ukip lyckas slå sig in i det brittiska parlamentet. Det är svårare eftersom valsystemet där är annorlunda. För att ta plats måste Ukips kandidater vinna majoritet i sina valkretsar, något de hittills inte har lyckats med. Dessutom är det inte säkert att de som proteströstar på Ukip i EU-valet väljer partiet i allmänna val. Storbritanniens utrikesminister William Hague hoppas att så är fallet.

– I ett EU-val kan Ukip få en röst som inte ger fel regering i det här landet, så det är annorlunda än allmänna val. Vi ska svara på det här genom att visa att vi kan ordna upp relationen med EU och vi ska göra det med en folkomröstning, sade han till BBC.

Men partiets framgångar lär ändra strategin i de andra partierna. Det kommer redan påtryckningar på David Cameron om att han måste bli tuffare i EU-frågan. En av hans partikamrater föreslår att han tidigarelägger den folkomröstning om EU som han utlovat 2017. Labour-ledaren Ed Miliband får kritik om alltifrån hur han äter bacon-mackor inför fotografer och till att framstå som lite konstig.

Tydligt är att Miliband inte lyckats nå fram till väljarna i den utsträckning som Labour hade hoppats. Även om Labour fick fler röster i det här EU-valet än 2009 är det första gången sedan 80-talet som Storbritanniens oppositionsparti inte blir störst i valet till EU-parlamentet. Miliband uppmanas nu av en del inom partiet att också ställa sig bakom löftet om en EU-folkomröstning.

Ukip-ledaren Nigel Farage hoppas han inte gör det.

– Om inte Miliband säger att han vill ha en folkomröstning om EU är det väldigt goda nyheter för oss. Kvällens resultat visar att vi har gått bra i Labourfästen, sade en väldigt nöjd Farage.

Farage meddelade att något samarbete med franska Front National inte är aktuellt. Men han tror kvällens resultat där flera EU-kritiska partier, både till höger och vänster gått framåt kommer få effekt nationellt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.