Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 14:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ulf-kristersson-en-tuff-tid-for-moderaterna/

SVENSK POLITIK

Ulf Kristersson: En tuff tid för Moderaterna

1 min 46 sek. Ulf Kristersson kandiderar som partiledare efter Anna Kinberg Batra. Han står till valberedningens förfogande.
Bild 1 av 1
Foto: Lisa Mattisson

Moderaterna måste visa tydligare att man är beredd att ta makten, även om det sker med stöd av SD. Samtidigt ska sammanhållningen inom alliansen värnas. Det är beskedet från partiledarkandidaten Ulf Kristersson.

– Nu måste vi driva vår politik ända in i kaklet, säger han.

Det krävdes några dagars funderande och samtal med familjen, berättar Ulf Kristersson, riksdagsledamot och för närvarande Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson. Under tiden kom signaler från olika delar av partiet att han var efterfrågad som Anna Kinberg Batras efterträdare.

– Hade jag inte upplevt att finns ett stöd så hade jag inte sagt i dag att jag är beredd. Men det är valberedningen som ska bedöma om det stödet är brett eller inte. Jag vet inte i nuläget, säger Ulf Kristersson och fortsätter.

– Det är en tuff tid i svensk politik och en tuff tid för Moderaterna. Jag känner att jag har ett ansvar och tror att jag har erfarenheter att bidra med.

Det var efter Anna Kinberg Batras besked i januari om hur hon såg på Sverigedemokraterna som raset i opinionen började för Moderaterna. Liberala sympatisörer har flytt framför allt till Centern. Men Ulf Kristersson lägger sig nära Kinberg Batras linje, till och med skärper den något.

Läs mer: Ulf Kristersson vill bli partiledare

I det inlägg på Facebook där han kungjorde sin kandidatur på fredagen slår han fast att alliansen enligt honom bör gå fram med en gemensam budget efter nästa val, även om de rödgröna är större. Det skulle kunna ge de borgerliga makten – med SD:s stöd.

– Decemberöverenskommelsen har lagt en våt filt över oppositionspolitiken eftersom folk har upplevt att vi inte har lagt förslag därför att våra förslag skulle kunna vinna. Budgeten är det tydligaste exemplet på detta, säger Ulf Kristersson.

– Min uppfattning är att alliansen alltid ska försöka maximera sitt inflytande. Det kan ibland ske genom att Sverigedemokraterna röstar på oss, ibland genom att Socialdemokraterna röstar på oss.

Att budgetförhandla med SD och ge dem en roll liknande en som Vänsterpartiet har i relation till nuvarande regering är dock uteslutet för Kristersson.

– Vi kommer inte att ge SD den rollen. De får kräva vad de vill, det blir absolut inga budgetförhandlingar. Jag förhandlar bara med alliansen.

Beskeden från Kristersson överbryggar inte den klyfta som finns mellan de borgerliga i regeringsfrågan. Samtidigt markerar partiledarkandidaten att sammanhållningen inom alliansen är avgörande för honom och Moderaterna. Ulf Kristersson anser att allianspartierna före valet behöva komma överens om en gemensam linje i regeringsfrågan.

– Att allianspartierna håller samman är en förutsättning för att maximera vårt inflytande. Hur det ska gå till tycker jag nu att vi ska diskutera i lugn och ro inom alliansen.

Det är knappt två veckor kvar tills valberedningen ska lämna sitt förslag till partiledare. Valet sker sedan på en extrastämma den 1 oktober.

Läs mer: Ewa Stenberg: Kristerssons besked om SD och alliansen svåra att få ihop

Ulf Kristersson tänker inte bedriva någon kampanj för att vinna partiledarposten.

– Valberedningen har bollen. Nu har jag sagt att jag är beredd att axla rollen om de uppfattar att det finns ett brett stöd. Jag träffar gärna människor och diskuterar vad jag står för men mer än så tänker jag inte göra.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt