Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Ulf Kristersson får uppdraget att försöka bilda regering

02:08. Moderatledaren Ulf Kristersson har två veckor på sig att sondera läget för att bilda en ny regering.

Talmannen Andreas Norlén har gett Moderaternas partiledare Ulf Kristersson uppdraget att försöka bilda regering, meddelar han på en presskonferens. 

 – Kristersson har en majoritet i riksdagen som anser att han ska få sonderingsuppdraget. Han leder också den konstellation i riksdagen som avsatte den sittande regeringen, säger Norlén.

VAL 2018

Ulf Kristersson kommer att få två veckor på sig att sondera hur han ska bilda regering. Inom en vecka ska han stämma av med Norlén om hur sonderingsuppdraget har gått. Att få uppdraget att bilda regering är dock ingen garant för att få bli statsminister, eller för den delen få igenom sin budget, någonting Stefan Löfven blev varse om 2014.

– Det är som bekant lättare att bli statsminister än att få igenom sin budget. Jag som talman har inte formellt stöd att ställa krav på en statsministerkandidat än att han tolereras av kammaren. Däremot anser jag att den som aspirerar på statsministerposten ska överväga vilka möjligheter han eller hon har att få igenom sin budget och andra viktiga reformer i riksdagen, sa riksdagens talman Andreas Norlén under presskonferensen.

Detta innebär alltså att Kristersson inte har krav på sig att bevisa att han kan få igenom en budget när han sonderar möjligheterna för en regering – det enda kravet på Kristersson är att han tolereras av riksdagen.

Ulf Kristersson är fri att inkomma en Alliansregering eller en annan konstellation som han tror kommer att få stöd i riksdagen, enligt Norlén.

– Den enda ram som jag har satt är att regeringen måste tolereras av riksdagen. Kristersson har sagt att han vill bilda en Alliansregering. Sonderingsuppdraget innebär att han ska se vilken regering som kan tolereras av riksdagen.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt säger till DN att Vänsterpartiet tillsammans med Miljöpartiet och Socialdemokraterna kommer att fälla en Alliansregerings budget, om en sådan bildas.

– Alliansen har förlorat valet, skulle Kristersson komma till makten kommer vi att lägga fram en gemensam rödgrön budget och fälla honom till jul, säger Jonas Sjöstedt.

Men innan dess kommer Sjöstedts parti att rösta nej till en Alliansregering. 

Erik Helmerson: Efter talmannens besked är det upp till bevis för partiledarna

– Vi vill inte ha deras politik, inte deras lönesänkningar och privatisering av välfärden, säger han. 

Jonas Sjöstedt har svårt att se hur Ulf Kristersson i rollen som sonderingsperson skulle kunna låsa upp det spända läget i svensk inrikespolitik. 

– Enda sättet som Alliansen kan ta makten nu är med stöd från Sverigedemokraterna. Och förutsatt att Annie Lööf och Jan Björklund håller sitt ord till sina väljare och sina barn, kan jag inte se att en Alliansregering kan bli stabil, säger han. 

Stefan Löfven ger inga nya besked efter talmannens beslut men säger sig ändå se en logik i att just Kristersson ges sonderingsuppdraget, då han kan ges utrymme att ”klargöra hur hans regeringsalternativ ser ut”. 

”Vi kommer inte att bli ett stödparti till en borgerlig fyrpartiregering. Det är rimligt att en tänkbar regeringsbildare också kan visa hur regeringen ska få igenom sin budget i riksdagen. Det är nu upp till Ulf Kristersson att redovisa om han har en framkomlig väg för att bilda regering. Om så inte är fallet kan förhoppningsvis blocköverskridande lösningar diskuteras.”, skriver Löfven i ett mejl till DN och tillägger att han då fortsatt står till talmannens förfogande. 


DN söker övriga partiledare för kommentar angående talmannens besked. Texten uppdateras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.