Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 06:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ullenhag-vill-ta-over-l-liberala-valjare-ska-kunna-lita-pa-vart-parti/

Politik

Ullenhag vill ta över L: ”Liberala väljare ska kunna lita på vårt parti”

Foto: Henrik Montgomery/TT

Förra integrationsministern Erik Ullenhag startar nu sin kampanj för att ta över som partiledare för Liberalerna.

– Liberala väljare ska känna igen sig i Liberalerna, och liberala väljare ska kunna lita på vårt parti, säger Erik Ullenhag.

Efter att ha tillkännagett sin kandidatur på DN Debatt framträdde Erik Ullenhag på tisdagsförmiddagen i centrala Stockholm.

– Jag är liberal, feminist och kandiderar som partiledare för liberalerna, sade Ullenhag till de församlade journalisterna.

Erik Ullenhag blir därmed en av tre kandidater som vill ta över partiledarskapet efter Jan Björklund. De övriga är tidigare jämställdhetsministern Nyamko Sabuni och den ekonomisk-politiska talespersonen Johan Pehrson.

Läs mer: DN Debatt. ”Jag vill att L håller fast vid januariöverenskommelsen” 

Erik Ullenhag är för närvarande Sveriges ambassadör i Jordanien men har tagit tjänstledigt för att bedriva kampanj. Tillsammans med de övriga ska han resa runt i landet och frågas ut av partimedlemmar innan Liberalernas landsmöte ska utse den nya partiledaren den 28 juni.

Erik Ullenhag vill att Liberalerna ska göra omtag på flera politikområden. Han står ofta för en eftertänksam och försiktig linje som grundar sig i svensk utredningstradition.

– Partier som söker kortsiktiga opinionsframgångar istället för att söka svar på samhällsproblem slutar ofta utan både väljare och sammanhållen politik, sade Ullenhag.

Läs mer: Även Pehrson vill bli Liberalernas partiledare 

Han har omskrivits som en ”liberal robot”, en beskrivning han inte helt och hållet vänder sig mot.

– När det gäller grundläggande liberala värderingar kommer jag sällan att överraska. Min tro på frihandel och fri företagsamhet är bergfast. Min övertygelse om att internationellt samarbete och mänskliga rättigheter skapar en bättre värld sviktar inte. Jag kommer alltid att stå upp för en feminism som handlar om att ge pojkar och flickor samma förutsättningar i livet och som skapar samma förväntningar på kvinnor och män.

Den som tar över Liberalerna kommer att få leda ett parti i kris. Regeringsbildningen var minst sagt uppslitande och i söndagens val till EU-parlamentet klarade L med nöd och näppe att få ett mandat.

– Liberalerna har mycket stora problem och vi gjorde vårt sämsta resultat någonsin i EU-valet, sade Ullenhag.

Läs mer: Sabuni: Jag är garanten för att L inte åker ur riksdagen  

Ledare: Sofia Nerbrand: Liberalerna behöver vara med och göra vågen