Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ulvskog: Hökmark far med osanning

02:21. Den fria rörligheten av arbetskraft från andra EU-länder fick debatten i DN:s tv-studio att hetta till rejält mellan Marita Ulvskog (S) och Gunnar Hökmark (M).

Det hettade till rejält om arbetskraftsinvandring i den första direktsända "EU-duellen" mellan de två största partiernas toppkandidater. I DN:s tv-studio anklagade Socialdemokraternas Marita Ulvskog Moderaternas Gunnar Hökmark för att fara med osanning. Hökmark svarade med att anklaga Ulvskog för skrämselpropaganda.

Gunnar Hökmark påminde i debatten inför EU-valet den 25 maj att Marita Ulvskog ställt upp i en manifestation för svenska byggnadsarbetare i samband med den så kallade Vaxholmskonflikten 2004-2005. Det lettiska byggföretag Laval stod mot svenska fackförbundet Byggnads, en konflikt som vanns av det lettiska företaget 2007.

– Jag ogillar när man låter facket ta rollen av gränsvakter, sade Hökmark.

Han avbröts i tv-studion av Marita Ulvskog:

– Du ogillar facket, sade hon.

– Nej, jag gör inte det. Demonisera inte, svarade Hökmark och anklagade Ulvskog för att ha bedrivit "skrämselpropaganda" när hon sagt att Sverige skulle svämmas över av lågbetald arbetskraft.

Marita Ulvskog svarade på kritiken genom att anklaga Hökmark för att "fara med osanning" och "förvanska alla siffror". Hon hävdade att Laval-domen skapat särskilda utstationeringsföretag med löner och villkor som inte går att kontrollera inom kabinpersonal på flyget och städare.

– Det byggs upp en separat arbetsmarknad bredvid den ordinarie. Det är det som ger dumpade löner, det är redan på väg och kommer gå mycket snabbt om vi inte gör någonting åt det, sade hon.

EU-kritiska Ulvskog vill införa ett socialt regelsystem på EU-nivå för att stärka löntagarnas ställning och tvinga fram samma löner för utländsk arbetskraft som för svensk, något som Gunnar Hökmark är emot.

– Jag är emot att politiker på Brysselnivå ska fatta beslut om svensk arbetsmarknad. Det är det säkraste sättet att urholka den svenska modellen, sade han.

Se hela debatten i efterhand.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.