Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Underkänt för alla partiers EU-information inför höstens val

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Höstens riksdagsval är också ett EU-val, eftersom den kommande regeringen ska företräda Sverige i rådet, där EU-beslut fattas. Men samtliga politiska partiers EU-information får underkänt i en ny studie.    

VAL 2018

Statsvetaren Maria Strömvik är forskare vid Lunds universitet och hon har lett en undersökning av hur väl de politiska partierna redovisar sina ståndpunkter i aktuella EU-frågor inför höstens svenska val.

Utgångspunkten är att riksdagsvalet också är ett EU-val. Den regering som tillträder efter valet ska företräda Sverige i rådet, när beslut om nya EU-lagar klubbas. Så hur tänker den kommande svenska regeringen rösta? 

– Vi ställde oss i väljarnas skor och undrade om det gick att ta reda på vilka beslut den regering som tillträder i höst kommer att vara med om att fatta i Bryssel, förklarar Maria Strömvik.

Forskarnas övergripande svar är kort: Nej, det gick nästan inte alls. 

- För en intresserad väljare är det i stort sett omöjligt att ta redan på vilka beslut som ska fattas och vilka ståndpunkter de politiska partierna har, säger Maria Strömvik.

Det finns flera förklaringar, anser hon. I de olika valkompasser som publicerats förekommer bara en EU-fråga ( Ska Sverige lämna EU?), journalister bevakar inte beslut om nya EU-lagar och det finns knappt någon offentlig information i Sverige om aktuella lagstiftningsfrågor i EU. 

– Väljarna har inte en chans att hitta sådan information, anser Maria Strömvik.

Forskarna gjorde därför ett försök att identifiera kommande viktiga EU-beslut. 

Genom att gå igenom kommissionens arbetsprogram, pågående lagstiftning i EU-parlamentet samt kommissionens webbplats för öppna samråd listade de 52 EU-frågor som kan kopplas till kommande EU-lagar. 

Några exempel: Ska engångsartiklar av plast förbjudas? Ska det bli lättare att avvisa personer som befinner sig illegalt i ett EU-land? Ska Ryssland och Kina få investera i hamnar i EU-länder?

Sedan försökte forskarna hitta partiernas svar genom att läsa hemsidor, program och annan information. Betyget blev inte högt: Forskarna ger alla partier underkänt.

– Bland de 52 kommande besluten är det inte ett enda som alla åtta riksdagspartier har en åsikt om på sin webbplats. Vi har bara hittat en tydlig åsikt från något parti i tre frågor.

– Sverigedemokraterna är sämst i klassen, partiet har inte ens en vag åsikt om någon av frågorna på sin webbplats. Näst sämst är Vänsterpartiet följt av Socialdemokraterna och en mittengrupp bestående av Centerpartiet, Moderaterna, Miljöpartiet och Krisdemokraterna. Liberalerna redovisar flest åsikter, men med ytterst liten marginal, säger Maria Strömvik.                  

 

EU i riksdagsvalet

Statsvetaren Maria Strömvik, Lunds universitet, publicerar en studie om svenska väljare kan få reda på vad de politiska partierna vill i 52 aktuella EU-frågor. Resultaten redovisas på webbplatsen www.val2018.cef.lu.se

Endast för tre av de kommande EU-besluten har forskarna hittat en tydlig åsikt från något parti.

För knappt hälften av frågorna hittade forskarna inga svar från något parti.

Forskarna ger alla partier underkänt. Liberalerna är det parti som, med liten marginal, redovisar flest åsikter, Sverigedemokraterna har ingen redovisning alls i de 52 frågorna. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.