Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Unga värnar om nätets positiva effekter”

Den yngre generationen har större insikt i den nya tekniken och värnar därför mer om de positiva effekterna. Det är skälet till generationsklyftan i synen på övervakning på nätet, menar professor Håkan Hydén.

Samtliga politiska ungdomsförbund, från höger till vänster, vill stoppa den nya EU-lagen om övervakning, kallad datalagringsdirektivet. Det visar en enkät som DN.se har gjort. Lagen ålägger operatörer att spara uppgifter om alla telefonsamtal och mejl så att polisen kan använda dem när man utreder brott (läs mer här).

Riksdagsmajoriteten - bestående av M, FP, KD, C och S - kommer av allt att döma säga ja till lagen inom kort. Frågan skapar alltså en generationsklyfta inom många partier.

– Det finns nog ett samband med att ungdomar överlag har en större insikt i den nya tekniken och dess potential. De unga vill värna om de positiva effekterna, säger Håkan Hydén till DN.se.

Hydén är professor i rättssociologi vid Lunds universitet och driver bland annat forskningsprojektet Cybernormer. Det går ut på att kartlägga konflikterna mellan ”det traditionella samhällets regler och de sociala normer som genereras inom ramen för unga nätkulturer”.

Generationsklyftan när det gäller frågor som rör nätet och övervakning riskerar enligt Hydén att få större politiska följdverkningar.

– Internet, som många unga uppfattar som det goda i det här sammanhanget, är ju i grund och botten tänkt som ett frihetligt medium. Det växer fram av sig självt, i stor utsträckning oberoende av politiska beslut.

– Nu ser den här generationen hur politiken framför allt kommer in genom att lägga på restriktioner. Då kan man förvänta sig att de unga som växt in i detta reagerar, säger Håkan Hydén.

Han beskriver övervakningen och fildelningen som två ”lackmustest” där man kan registrera att nya värderingar håller på att utvecklas. Men Hydén betonar också att det inte kan isoleras till enstaka politiska sakfrågor.

– Det handlar inte om att vi råkat få en ny teknik, det handlar om att tekniken lägger grunden för ett nytt samhällssystem, och i det systemet kommer säkerligen de värderingar som unga står för i dag att få större utlopp.

De etablerade partierna har svårt att hänga med i denna process, menar Hydén, eftersom de är sprungna ur ett annat samhäller där tung industri och jordbruk dominerade.

– De här konflikterna indikerar att det politiska systemet inte riktigt motsvarar de intressegrupper som nu växer fram.

Samtidigt betonar Hydén också ett annat skäl till generationsklyftan när det gäller datalagringsdirektivet.

– Det är lättare för ungdomsförbunden att driva en principiell linje. Moderpartierna har ett större politiskt ansvar, Sverige är bundet av EU-medlemskapet och man känner trycket från EU-kommissionen i den här frågan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.