Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 06:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ungsvenskarna-vill-att-sd-blir-hardare-om-public-service/

Politik

Ungsvenskarna vill att SD blir hårdare om public service

Tobias Andersson, ordförande Ungsvenskarna och SD-riksdagsledamot. Foto: Lisa Mattisson

SD:s ungdomsförbund vill att moderpartiet blir hårdare i frågan om public service. 

Förbundet vill sänka kostnaderna och utreda konsekvenserna av att lägga ner public service. 

– Det är problematiskt att SD upplevs som mer positivt inställda än M och KD, säger Tobias Andersson, ordförande Ungsvenskarna och SD-riksdagsledamot.

Sverigedemokraternas ungdomsförbund, Ungsvenskarna, vill driva på moderpartiet när det gäller frågan om framtidens public service och kommer att lägga ett eget förslag inför partiets landsdagar i november. I en motion som spikades på ungdomsförbundets konvent i helgen, står att motionärerna uppskattar partiets kamp för en opartisk nyhetsrapportering men att det är dags att gå längre. 

– Vi anser att det är problematiskt att partiet för tillfället upplevs som mer positivt inställda än M och KD som båda nyligen hårdnat i sin kritik mot monopolet. Våra väljare är mest kritiska mot public service, hela 43 procent vill på sikt lägga ner monopolet helt, säger förbundets ordförande Tobias Andersson och hänvisar till en opinionsmätning gjord av DN/Ipsos.  

Det finns gott om utrymme att skära ner kostnaderna på nöjessidan, anser Tobias Andersson som också är sverigedemokratisk riksdagsledamot. Till exempel anser förbundet att public service i minsta möjliga mån ska konkurrera med privata aktörer och vill därför slå ihop SVT:s och SR:s nyhetssajter på nätet. 

Dessutom vill de att partiet ser över finansieringsfrågan och låter verksamheten vara föremål för förhandling vid varje budgetprocess. Ungsvenskarna vill samtidigt tillsätta en utredning för att ta reda på konsekvenserna av att lägga ner public service även om man i nuläget inte vill se en nedläggning. 

– Oaktat hur man står i sakfrågan borde man rimligtvis uppskatta ett bredare informationsutbud på området, säger Andersson. 

Ungsvenskarna kritiserar också public service för att vara politiskt vinklat och Andersson lyfter upp en händelse under valrörelsen så SVT tog avstånd från ett uttalande SD-ledaren Jimmie Åkesson gjorde om invandrare. SVT:s agerande fälldes i vintras av Granskningsnämnden. 

Sverigedemokraterna står i nuläget bakom en en sammanslagning av de tre public service-bolagen (SVT, SR och UR) och vill införa ett vetenskapsråd som säkerställer saklighet innan vissa program sänds. Partiet har också öppnat för att samarbeta med Moderaterna om frågan. 

Moderaterna gick nyligen ut och sa att man vill banta public service genom att fokusera på nyheter och faktabaserade program. Partiet föreslår att underhållning och sport kan finansieras genom reklam. M vill också ställa högre krav på opartiskhet och saklighet. 

– Jag kan konstatera att många som själva är aktiva i politiken, inte minst till höger, upplever från tid till annan att vinklingen inte är helt opartisk, sa Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare till SVT under partiets stämma i helgen.

Partiet i Stockholm ville gå längre och på sikt driva ett avskaffande av public service men fick se sig slagna på stämman.  

Kristdemokraternas partistyrelse vill också verka för en ny inriktning för SR, SVT och UR. Partiet vill fokusera på kärnverksamheten och skala av krimskramset, skrev KD:s partisekreterare Peter Kullgren i en debattartikel i Dagens Nyheter tidigare i höstas. KD vill att tyngden läggs på nationella och regionala nyheter, barnkultur, svenska dramaproduktioner, program för nationella minoriteter och mindre av underhållning. Men KD vänder sig mot en reklamfinansieringslösning. 

Det gör även Liberalerna. 

– Dels undergräver det public service oberoende och självständighet, dels skulle det dra undan annonsmedel från övriga marknaden, sa kulturutskottets ordförande Christer Nylander, (L) till DN i helgen.

Riksdagen fattar nu på onsdag beslut om det fortsatta sändningstillståndet.