Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Uppåt för Löfven – MP:s ras fortsätter

Stefan Löfven och Socialdemokraterna går framåt i DN/Ipsos nya mätning.
Stefan Löfven och Socialdemokraterna går framåt i DN/Ipsos nya mätning. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Regeringen klarade krishanteringen i samband med terrordådet bra, anser 7 av 10 väljare. Men DN/Ipsos mätning visar också att regeringspartierna har helt olika trender i opinionen. Socialdemokraterna fortsätter uppåt medan Miljöpartiet rasar till 3 procent, den lägsta noteringen sedan 2001.

Fredagen den 7 april befann sig statsminister Stefan Löfven på resande fot i Västsverige, med slutdestination Göteborg där Socialdemokraternas kongress skulle starta dagen därpå. När dådet på Drottninggatan i Stockholm blev känt valde han att i stället återvända till Rosenbad för att leda regeringens arbete under krisens första kritiska dygn.

Läs mer: Löfvens hantering av terrordådet får beröm i USA

Nu kommer väljarnas betyg på regeringens agerande. Enligt en mätning från DN/Ipsos anser 69 procent att regeringen skötte sina uppgifter mycket eller ganska bra. Endast 11 procent ger betyget underkänt. Även alliansväljare är positiva (72 procent). Sverigedemokraternas väljare skiljer ut sig som klart negativa. Endast 42 procent av dem gör tummen upp.

Foto: David Ahlin (bilden) är opinionschef på Ipsos.

– Regeringen får ett gott betyg. Det är ovanligt att borgerliga väljare är så här positiva till den rödgröna regeringen, säger han.

I DN/Ipsos väljarbarometer, till 80 procent gjord efter dådet i Stockholm, kan Stefan Löfvens parti också notera en uppgång. Socialdemokraterna får 29 procent, den högsta siffran på ett år och en bekräftelse på att partiet är inne i en positiv trend.

Stefan Löfvens agerande under krisen, liksom väljarnas intryck av att andra samhällsfunktioner visade sig hålla måttet, kan enligt David Ahlin vara ett skäl bakom Socialdemokraterna uppgång.

Statsvetaren Jenny Madestam, med politiskt ledarskap som specialitet, är av samma uppfattning.

– Stefan Löfvens uppträdande var som taget ur grundboken om hur man ska agera som politisk ledare i en kris. Han avbryter det han håller på med och gör uttalanden som ska samla landet och ge känslan att han är vår ledare, säger Jenny Madestam och fortsätter:

– Egentligen gjorde han inte speciellt mycket men polisens agerande spiller över på Stefan Löfven. När statsapparaten fungerar tycker många att regeringen också gör rätt även om kedjan där emellan är lång.

Både David Ahlin och Jenny Madestam bedömer dock opinionseffekterna av terrordådet som övergående. Däremot finns det andra mer långsiktiga faktorer bakom Socialdemokraternas uppgång.

Den politiska agendan domineras av sakfrågor där MP har lågt förtroende.

En är att svenskarnas syn på samhällsutvecklingen har blivit mindre pessimistisk, vilket DN/Ipsos aprilmätning visar. Andelen som anser att utvecklingen i Sverige går åt fel håll fortsätter att sjunka, från 52 procent i juni 2015 till 42 i dag. Den trenden bekräftades också i veckan av den stora årliga undersökningen från SOM-institutet.

Socialdemokraterna kan också gynnas av att väljarnas prioritering av politiska sakfrågor har förändrats.

– Våra mätningar visar att välfärdsfrågor som skola och vård återigen har blivit viktigare för väljarna. Det är frågor där Socialdemokraterna traditionellt är starka, säger David Ahlin.

För Miljöpartiet skymtar ingen ljusning i opinionen. Det gröna regeringspartiet landar på 3 procent i DN/Ipsos aprilmätning, partiets lägsta notering sedan september 2001. Raset har skett från noteringar runt 11 procent 2014 och det förvärrades i samband med krisen våren 2016 när bostadsminister Mehmet Kaplan tvingades avgå och Åsa Romson lämnade posten som språkrör.

Bakom det sjunkande väljarstödet finns en annan trend som är djupt problematisk för partiet. DN/Ipsos mätningar har visat att förtroendet för MP i miljö- och klimatpolitiken, partiets verkliga profilfråga, har minskat kraftigt. Här har partiet haft ett förtroende även bland väljare som inte röstar på dem. Under samma tid har Centerns trovärdighet på området ökat.

Läs mer: Ewa Stenberg: De grönas roll på politikens spelplan har förändrats

David Ahlin konstaterar också att debatten om terrorbekämpning efter dådet i Stockholm knappast gynnar MP.

– Den politiska agendan domineras av sakfrågor där Miljöpartiet har lågt förtroende.

Värt att notera i DN/Ipsos aprilmätning är också att Kristdemokraternas väljarstöd ligger över riksdagsspärren för första gången sedan Ebba Busch Thor tillträdde som partiledare 2015. Kommande mätningar får visa om detta innebär ett trendbrott, menar David Ahlin.

Mellan alliansen och de rödgröna är det i princip dött lopp, även om S+MP+V nu har ett litet övertag, 40 mot 39.

Fakta. Undersökningen

Väljarbarometern: Ipsos har den 4-19 april intervjuat 1621 röstberättigade väljare. Cirka 80 procent av intervjuerna gjordes efter terrordådet den 7 april. Intervjuerna har gjorts dels per telefon med ett slumpmässigt urval, dels digitalt med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Frågan som ställs är: Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på?

Betyg på regeringen och polisen efter terrordådet: Ipsos har den 11-20 april genomfört digitala intervjuer med 1027 röstberättigade väljare som är ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Frågan som ställdes var: Hur bedömer du att följande samhällsfunktioner har skött sina uppgifter i samband med terrordådet?

För mer information om mätmetoderna, se valjarbarometern.ipsos.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.