Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/uppgifter-till-dn-ku-riktar-kritik-mot-strandhall/

Politik

KU riktar kritik mot Strandhäll

02:04. Ett enigt KU ger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll allvarlig kritik för hennes hantering av petningen av Försäkringskassans generaldirektör.

Ett enigt KU riktar kritik mot socialförsäkringsminister Annika Strandhälls (S) agerande i samband med att hon sparkade Försäkringskassans dåvarande generaldirektör Ann-Marie Begler.

– Det är en allvarlig kritik, säger Karin Enström, (M), ordförande på en presskonferens. 

Även utrikesminister Margot Wallström får kritik.

Varje år granskar riksdagens konstitutionsutskott regeringens arbete. I år har KU genomfört 18 olika granskningar och flera av anmälningarna har gjorts efter Dagens Nyheters avslöjanden, bland annat om försvarsministerns pressekreterares nära band till försvarsindustrin samt regeringens styrning av Svenska kraftnät.  

KU har också granskat regeringens hantering av offentlighetsprincipen och beredningen av den så kallade gymnasielagen. 

Ett de mest uppmärksammade ärendena rör Försäkringskassans förra generaldirektör Ann-Marie Begler. Våren 2018 sparkade dåvarande socialminister Annika Strandhäll myndighetens generaldirektör. Hennes förklaring var att regeringen under en längre tid varit missnöjd med hennes arbete. 

Regeringens motiverade sitt beslut med samarbetsproblem och att människor hade fallit mellan stolarna på grund dålig samordning mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. 

Begler själv hävdade i en intervju med DN att hon sparkats av politiska skäl. Enligt henne var regeringen orolig för väljarna inför höstens val skulle reagera negativt på den strama linjen mot sjukskrivningar som hon fått i uppdrag av regeringen att genomdriva.

DN kunde i april avslöja att regeringskansliet försökte påverka vilka uppgifter som lämnades ut från Försäkringskassan om möten mellan Strandhälls statssekreterare och Begler. 

Strandhäll har i KU:s utfrågning i april medgett att det hade varit bra om hon och hennes departement hade dokumenterat beslut och möten som hölls innan hon petade Begler.

Ett enigt KU riktar nu kritik mot Strandhäll för hennes agerande. Centerpartiets ledamot Linda Ylivainio säger att det finns brister Strandhälls hantering. 

– Det handlar om bristfällig dokumentation och dialog med Försäkringskassans styrelse. För dessa brister bär statsrådet ansvaret.

Kristdemokraternas ledamot Tuve Skånberg läser ur granskningen: 

– Dialogen mellan departementet och generaldirektören har inte levt upp till de krav som kan ställas, säger han och fortsätter:

– Myndighetschefen efterfrågade skäl till förflyttningen men fick inga sådana.

Men utskottet riktar ingen kritik mot det faktum att regeringen skiljt Begler från uppdraget som generaldirektör. Annika Strandhäll skriver i en kommentar till TT att hon välkomnar KU:s betänkande, men att det inte är mycket nytt i beslutet.

”Tvärtom är det tydligt att anklagelserna om osanningar är grundlösa. Samtidigt tar jag till mig av kritiken. Vi behöver ta oss en ordentlig funderare kring hur dokumentationen kan förbättras”.

Delar av oppositionen har tidigare kritiserat Annika Strandhäll för att agera av politiska skäl. 

I maj lämnade Moderaterna in en misstroendeförklaring mot S-ministern med stöd av KD, L och SD – med motiveringen att det handlade om en politiskt motiverad avsättning av en tjänsteman. 

Men Centerpartiet tvekade länge och valde till slut att inte avsätta Strandhäll i den misstroendeomröstning som hölls i kammaren förra veckan. Hon klarade sig med tre rösters marginal.

Utrikesminister Margot Wallström, (S), får också kritik för UD:s hantering av allmänna handlingar. Utskottet uppmanar UD att göra en noggrann tryckfrihetsrättslig analys för att undvika liknande händelser. 

Läs mer: KU-kritik mot Wallström för gömd FN-rapport

– UD lämnat otydliga och delvis missvisande uppgifter till journalister, säger ordförande Karin Enström, (M) och fortsätter: 

– Det är synnerligen bekymmersamt att UD:s hantering av handlingar gett upphov till återkommande kritik. 

Statsminister Stefan Löfven, (S), konstaterade på en pressträff på tisdagseftermiddagen att KU-kritiken mot Strandhäll inte påverkar hennes möjligheter att sitta kvar. 

– KU:s skrivningar utgör naturligtvis ingen grund till att Strandhäll ska avgå. Om det är något man kunde ha gjort bättre så är det väl dokumentation, där är vi överens. Det viktiga är principfrågan. Kan regeringen avsätta eller flytta en generaldirektör? Svar ja, det kan vi.

Kanske hade regeringen för stort tålamod med Försäkringskassans brist på samordning med andra myndigheter, menar Löfven. 

– Vi kanske höll på för länge, vi kanske var för snälla. Det tog från vintern 2017 till våren 2018. När myndigheten efter alla dessa dialoger och uppdrag till myndigheten fortfarande inte hade nått någon framgång måste något göras.

Vad är ditt ansvar när det gäller både Strandhäll och Utrikesdepartementet?

– Ytterst är det jag som är ansvarig och då är det så. Därför tar vi nu tid till att titta på KU:s betänkande i dess olika delar och se vad vi behöver förbättra för att det ska vara tillfylles. 

Läs mer: Strandhäll (S) får fortsatt förtroende som statsråd

Läs mer: Regeringskansliet uppmanade F-kassan att inte lämna ut uppgifter