Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/uppgifter-till-dn-sverige-skriver-inte-pa-karnvapenforbud/

Politik

Sverige skriver inte på kärnvapenförbud

21:25. Margot Wallström om kärnvapennedrustning – följ sändningen direkt.

Efter nära två års intern oenighet har regeringen beslutat att Sverige inte ska ansluta sig till FN-konventionen mot kärnvapen. Utrikesminister Margot Wallström (S) säger att förbudet inte går att använda praktiskt och dessutom saknar stöd i riksdagen. Regeringens beslut väcker blandade reaktioner.

På fredagen kom till slut beskedet: Sverige ska inte tillträda Konventionen om förbud mot kärnvapen. Därmed har regeringen löst tvisten mellan utrikesminister Margot Wallström (S) och Miljöpartiet på den ena sidan och försvarsminister Peter Hultqvist (S) på den andra.

– Jag hade önskat att vi hade en konvention som var möjlig att skriva under och omfatta. Men man måste vara realist, förklarade Wallström vid en presskonferens. Sverige ska fortfarande vara ”en stark röst för en kärnvapenfri värld”. 

– När vi väger samman den här bilden med hot från kärnvapen och målet om en kärnvapenfri värld så är det komplicerat, konstaterade Wallström.

Regeringen lyfter fram oklarheter i den tvingande konventionen: vilka vapen omfattas? Hur ska nedrustningen verifieras? Samt: hur påverkas existerande kärnvapenavtal?

– Det måste vara en konvention som är både normgivande och ett praktiskt verktyg. Den måste gå att använda, underströk Wallström.

Hennes andra skäl är att det saknas stöd i riksdagen för att ratificera konventionen. Däremot vill regeringen att Sverige ska bli observatör till konventionen. Det kravet har Miljöpartiet fått igenom, erfar DN. Men vad det innebär att vara observatör är oklart. 

Kärnvapenmakterna Frankrike, USA och Storbritannien har via ministrar och diplomater i två års tid varnat för deras samarbeten med Sverige skulle skadas om regeringen skriver på kärnvapenförbudet. Inget av Sveriges grannländer stöder konventionen. Och försvarsminister Hultqvist har drivit linjen att Sveriges samarbeten inte får äventyras.

– Våra säkerhetspolitiska val gör vi som alliansfritt land. Ingen annan ska tala om för oss eller hota oss med olika saker. Utan vi ska fatta beslut på en helhetsbedömning av alla de argument som framförts, och det är det vi gjort, säger Wallström till DN och tillägger:

– Vi kommer att fortsätta med våra samarbeten med olika länder och organisationer, det är viktigt för vår säkerhetspolitik.

Utrikesministern underströk att hotet om kärnvapenkrig ökat genom nya, moderna, kärnvapen. Länder talar om att sätta in kärnvapen på slagfältet, istället för att ha dem som avskräckning. Därför presenterar regeringen nu ett ”paket” med åtgärder för att öka trycket på kärnvapenstaterna.

I första hand ska Sverige verka för att stärka det existerande Icke-spridningsavtalet (Nuclear Non-Proliferation Treaty) NPT som ska ses över nästa år. Men om kärnvapenstaterna inte rustar ned så öppnar Wallström för att Sverige i en framtid kan ansluta sig till kärnvapenförbudet, vilket är en eftergift åt MP, enligt källor med insyn.

Regeringen anslår 10 miljoner kronor per år till ett nytt kunskapscentrum om kärnvapen.

– Vi ska försöka samla de bästa experterna. Man bör ta fram rapporter som höjer kunskapen eller ta helt nya initiativ som främjar en öppen diskussion, förklarar Margot Wallström.

Beslutet välkomnas av Hans Wallmark, Moderaterna:

– Regeringen har dragit den korrekta slutsatsen. Men dess senfärdighet har inte gynnat Sveriges relationer med andra länder som tydligt markerat att man inte bör underteckna konventionen.

Men SSU:s ordförande Philip Botström säger att många socialdemokrater är besvikna: ”Hur man än vrider och vänder så är det uppenbart att regeringen vikt ner sig i en principiellt viktig fråga för Sverige”

– Det finns ingen oenighet i partiet. De vill förstås bli av med kärnvapnen så snart som möjligt. Det skulle jag också vilja, men så här ser verkligheten ut, förklarar Margot Wallström.

Beatrice Fihn vid kampanjen ICAN som fått Nobels fredpris kritiserar ett ”historiskt brott mot svensk säkerhetspolitik”.

– Jag tror att det är bra för ICAN om man funderar på vilka som är deras vänner. Vi tänker fortsätta kämpa mot kärnvapen på ett effektivt och resultatinriktat sätt, svarar Margot Wallström.

Mikael Holmström: Därför är FN-konventionen om förbud mot kärnvapen så kontroversiell