Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Upprop cirkulerar mot Hägglund

Kristdemokraterna har tagit ett steg närmare en öppen kamp om partiledarposten. Förra statsrådet Mats Odell funderar åter på att utmana Göran Hägglund. Göran Hägglund välkomnar om det träder fram fler kandidater till partiledarposten.

– Är det någon som tror sig kunna vara en bättre partiledare för Kristdemokraterna så är det bara bra om den personen stiger fram, annars blir det bara destruktivt, säger Hägglund, efter det att Mats Odell gjort klart att han tänker fundera över de nomineringar han fått.

För inte så länge sedan sade Odell att han bara tänkte kandidera om Hägglund vill lämna sin post.

Även kommunalrådet Bengt Germundsson har sagt att han vill hålla alla dörrar öppna. I riksdagen cirkulerar ett upprop om en öppen partiledarprocess, som skrivits under av bland andra Mikael Oscarsson och Roland Utbult.

Protokollet från sommarens riksting, där Hägglund enhälligt omvaldes, hann knappt justeras förrän kritiken mot honom åter började bubbla. Ordentlig fart tog den efter det att KD, vad det verkade, tycktes få klen utdelning i regeringens förhandlingar om budgeten. Det blev inte bättre av att Kristdemokraterna, som själva ser sig som regeringens sociala röst, fick ta det mesta av kritiken för hanteringen av ersättning till fosterbarn som farit illa.

Nu har partidistrikten i Stockholms län och Uppsala sagt att Mats Odell är deras förslag, inför det extra rikstinget i slutet av januari.

Göran Hägglund slår åter fast att han tänker ställa upp för omval, nyvaknade avgångskrav gör ingen skillnad.

– Men jag vill påminna mitt parti om att det är väldigt bra om vi ägnar oss åt politiken också, säger han.

Enligt Hägglund är det samma distrikt som tidigare som vill se honom gå, medan en rad andra ger honom fortsatt stöd.

Flera andra partier har blivit mer öppna när det gäller att vaska fram partiledare och Cathrine Påhlsson, sammankallande i KD:s valberedning, tycker det är bra om fler kandidater anmäler sig öppet.

Av KD:s 26 partidistrikt har nio fattat beslut om att de även fortsättningsvis ger Göran Hägglund sitt stöd, visar en rundringning som TT har gjort. Två distrikt kräver hans avgång, medan fjorton ännu inte har fattat beslut om vem de vill se som partiledare. Ett distrikt har TT inte lyckats nå.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.