Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 11:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/uppstickaren-kan-ta-hem-partisekreterarposten/

Politik

Uppstickaren Märta Stenevi ny partisekreterare för MP

Uppstickaren Märta Stenevi valdes på Miljöpartiets kongress till ny partisekreterare. Foto: Henrik Montgomery/TT

ÖREBRO. Uppstickaren Märta Stenevi är Miljöpartiets nya partisekreterare. 

Det bestämdes av partiets kongress och var ett beslut mot valberedningens förslag. 

– Vi ska hålla ihop och kommer att göra vårt bästa val någonsin 2022, säger Stenevi under sitt tacktal. 

Rätta artikel

Liksom den nedröstade språkrörskandidaten Magnus P Wåhlin är Märta Stenevi mån om att binda ihop de sociala frågorna med partiets hjärtebarn: miljöpolitiken. 

Före detta kommunalrådet och gruppledaren från Malmö Märta Stenevi valdes av en splittrad kongress, hon fick 137 röster mot 119 för valberedningens kandidat Emma Nohrén.

Märta Stenevi har ambitiösa planer nu när kongressen har gett henne förtroendet som partisekreterare. Hon vill gå till botten med frågan om MP:s kraftiga väljartapp. 

– Jag tror att vi inte är helt färdiga med vår valanalys, vi har gjort en väldigt bra första del men jag tror att vi behöver gräva en liten bit till så att vi hamnar rätt i vilka åtgärder vi behöver. Jag tror att vi behöver hitta en kommunikation som knyter an hårdare till vår solidaritet, säger Stenevi. 

Hon har en teori om att väljarna som lämnat MP är en grupp som har gemensamma värderingar snarare än var i landet de bor. 

– Partiet behöver komma tillbaka till den kärnan, vi är miljöpartister, vi är pragmatiska idealister. Vi lägger inte all den här tiden, jag är inte borta så många kvällar från mina barn för enskilda reformer och budgetanslag. Det är för att det finns en större fråga, klimatfrågan, som är på något sätt den största orättvisan. Där ligger vår drivkraft, det måste vi bara plocka upp igen, så att vi inte bara är i frågan om hur vi når våra mål. 

Under helgens kongress i Örebro har det talats mycket om att Miljöpartiet behöver bredda sin politik, eller i vart fall kommunicera de bitarna som inte rör klimatet bättre. Det är en bild som Stenevi delar. 

– Miljö och klimat är där vi har störst förtroende. Och frågan om omsorgen över dom som är mest utsatta i vårt samhälle, det finns ett sug här. Man känner kanske att här saknar vi en pusselbit. Miljö och klimatfrågorna är så viktiga är för att vi tycker att människofrågorna är så viktiga, då måste vi koppla ihop det, säger Stenevi. 

Hade det varit lättare om Miljöpartiet inte hade satt sig i regering igen? 

– Vi håller ju på att få en tendens i politiken i Europa där ställningstaganden premieras högre än ansvarstagande. Jag tänker på Brexitomröstningen där man säger nej till åtta förslag och inte ja till något. Och regeringsbildningen är också ett symptom på det, man tar väldigt högljutt ställning för några sakfrågor men man är inte beredd för att faktiskt ta ansvar och genomföra dem. Sen är det en utsatt position att sitta i en regering som litet parti, det märkte vi förra mandatperioden. Men nu ska vi visa att det går, just för att vi har tagit det ansvaret och sett till att vi har verktyg att driva vår politik. Det finns ingen tid att sitta på läktaren, säger Stenevi.