Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Urban Ahlin ny talman

01:22. Urban Ahlin (S) utsågs på måndagen till ny talman.

Riksdagens nyvalde talman Urban Ahlin väntas i eftermiddag föreslå Stefan Löfven som ny statsminister. En presskonferens är utlyst till i eftermiddag. ”Vi får se vad sonderingarna ger”, säger han till DN.

Sedan valet har riksdagens avgående talman, moderaten Per Westerberg, lett sonderingarna för att skapa en ny regering. I fredags rapporterade S-ledaren Stefan Löfven och gav en optimistisk bild av möjligheterna för Socialdemokraterna att bilda regering och dessutom få igenom en budget med stöd av Vänsterpartiet.

Nu tar socialdemokraten Urban Ahlin över ansvaret efter att på måndagen ha fått en genomgång av läget med Per Westerberg.

– Jag tror inte att det blir någon skillnad, svarar Ahlin på frågan vad talmansbytet innebär för bildandet av en ny regering.

Måste Löfven också ha klart att han får igenom budgeten för att få bilda regering?

– Han måste ha goda förutsättningar att kunna driva sin egen poilitik, om jag uttrycker mig så. Annars är det ingen mening att han blir statsminister, säger Urban Ahlin.

Efter att valet av de tre vice talmännen också är klart ska talmannen kalla till sig representanter för alla åtta riksdagspartiet till samråd under måndagseftermiddagen. Enligt ett pressmeddelande från riksdagen träffar Urban Ahlin först Stefan Löfven (S), därefter Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra och sedan övriga sex partiledare.
Efter samrådet ska en pressträff hållas i riksdagen med Urban Ahlin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.