Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-09 00:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/utlandska-observatorer-granskar-valsedlar-som-ligger-oppet/

SVENSK POLITIK

Utländska observatörer granskar valsedlar som ligger öppet

Valsedlar packas upp i röstlokalen på Kockum Fritid i Malmö på söndagen.
Valsedlar packas upp i röstlokalen på Kockum Fritid i Malmö på söndagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Valhemligheten kan äventyras när valsedlarna ligger öppet, som i svenska vallokaler, menar den europeiska samarbetsorganisationen OSSE, som skickat två valobservatörer till Sverige.

För första gången finns utländska observatörer i landet för att studera valet. Det är två valobservatörer från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.

De ska granska två aspekter av valet:

• Hur det går med de nya svenska reglerna för partibidrag.

• Regelverket för valsedlars och skärmars placering i vallokalerna.

Den tidigare bristen på insyn i partibidragen kritiserades av bland annat EU-kommissionen. 2015 tvingades de svenska partierna för första gången redovisa de pengar de fått, och senare har även anonyma bidrag över 2.275 kronor förbjudits.

De två observatörerna är här under en tid och följer valprocessen i dialog med politiker, medier och valorganisatörer.

De har inte riktigt samma uppdrag som observatörer som granskar valen i länder med mer tvivelaktig demokratisk historia.

– Det handlar inte så mycket om att övervaka vad som händer på själva valdagen, säger OSSE:s presstalesperson Thomas Rymer.

Läs mer: Internationella valobservatörer till Sverige

Men den andra punkten i uppdraget handlar trots allt om själva vallokalerna. Utländska bedömare har uttryckt kritik mot att valsedlarna ligger öppet.

– Det är en av de saker vi ska titta på. Vi vill gå igenom regelverket för detta, säger Rymer.

Kan valhemligheten äventyras?

– I grund och botten är det problemet, ja.

Ett förslag som lanserats är att staten köper in nya valbås, där valsedlar också får plats, men det har sågats av regeringen. Justitieminister Morgan Johansson sade i juni i fjol att förslaget var ”för dyrt och för opraktiskt”.

En annan idé är att man skulle kunna sätt upp skärmar kring de ställ med valsedlar som används i dag. Regeringen hoppas vara klar med en ny lösning i tid till EU-valet 2019.

Folk från OSSE var här redan inför valet 2010, men då gjordes bedömningen att det inte behövdes någon observationsgrupp.

En rapport om vad OSSE-observatörerna kommer fram till väntas först om åtta veckor.

Ämnen i artikeln

Val 2018
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt