Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Utrikesministern teg om Gui Minhai

Gui Minhai.
Gui Minhai. Other: Philippe Lopez/AFP

Utrikesminister Margot Wallström (S) tog inte upp fallet med den fängslade förläggaren Gui Minhai när hon lade fram regeringens utrikesdeklaration.

– Vi brukar inte nämna namn i utrikesdeklarationen, säger Margot Wallström.

När regeringen på onsdagen presenterade sin utrikesdeklaration för riksdagen ägnade utrikesministern ett kortare stycke åt Sveriges relation till Kina. Hon konstaterade att Kinas roll i världen växer och att det medför ökat ansvar för att följa de mänskliga rättigheterna.

Men Margot Wallström tog inte upp fallet med den kinesisk-svenske förläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina.

– Vi gör det vi tror är bäst för de här personerna. Om vi skulle nämna ett namn får vi alltid en diskussion om varför bara den här nämns, varför inte de andra fångarna runt om i världen. Därför har vi bestämt oss för att vi inte nämner några namn i utrikesdeklarationen, säger hon

Både Moderaternas Jonas Jacobsson Gjörtler och Miljöpartiets Valter Mutt lyfte i riksdagsdebatten fram Gui Minhais situation.

Margot Wallström understryker att regeringen arbetar oförtröttligt för att få Gui Minhai på fri fot.

– Jag är tydlig med vad som måste ske. Om Kina ska vara en internationell aktör så följer med det också ett ansvar, inte minst när det gäller mänskliga rättigheter, säger hon.

Hon har ingen ny information om hur Gui Minhai mår för tillfället.

– Vi vet inte så mycket i dagsläget. Vi kräver att få konsulärt tillträde till Gui Minhai. Vi menar att han bör försättas på fri fot och återförenas med sin familj. Vi vill också kunna erbjuda konsulär hjälp och läkarhjälp, säger Margot Wallström.

I utrikesdeklarationen sägs att den svenska utrikesförvaltningen arbetar dygnet runt för svenskar i nöd: ”Vi hanterar flera mycket svåra ärenden, och ett antal namn är välkända för alla i den här kammaren. Vi agerar alltid med deras bästa för ögonen”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.