Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Utvärdering av medicinska åldersbedömningar skjuts fram

Foto: Paul Hansen

Utvärderingen av de medicinska åldersbedömningarna skjuts fram ett halvår.

Detta efter att Socialstyrelsen bett om förlängning av regeringsuppdraget. 

– Studien är igång, men den är försenad, säger Agneta Holmström på Socialstyrelsen.

De medicinska åldersbedömningarna har fått kritik från flera håll, bland annat från läkare som själva arbetar på Rättsmedicinalverket (RMV). I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver fyra läkare på verket att metoden, som används i bedömningen av asylsökandes ålder, är ”direkt olämplig” och att myndigheten riskerar sin trovärdighet.

Metoden som RMV använder sig av är inte utvärderad. Socialstyrelsen har i uppdrag från regeringen att fördjupa kunskapen om magnetkameraröntgen som metod i åldersbedömningar och i valideringsstudien ska även den metod som RMV använder utvärderas. Studien skulle redovisats i slutet av november, men skjuts nu fram ett halvår. 

– Det har tagit längre tid att sätta upp studien än vad vi trodde från början. Både att få intressenter som kunde göra den, det etiska godkännandet och det praktiska - exempelvis att få ungdomar att vara med i den, säger Agneta Holmström, chef för patientsäkerhet på Socialstyrelsen. 

Karolinska Institutet och Blekinge Tekniska högskola har fått i uppdrag av Socialstyrelsen att gemensamt utforma en vetenskaplig studie utifrån den vetenskapliga studie som Socialstyrelsen tidigare tagit fram.

– Utifrån de studier som finns tittar de på fler leder och ser om man i enskilda leder, eller flera leder i, kombination kan minska osäkerheten i bedömningen av ungdomars ålder, säger Agneta Holmström. 

Socialstyrelsen har fått ett muntligt löfte från regeringen om att få redovisa uppdraget i slutet av maj i stället för i slutet av november. Agneta Holmström säger att studien kommit igång, men att det är för tidigt att uttala sig om vad som kommit fram. 

Elias Palm, avdelningschef och rättsläkare på Rättsmedicinalverket, bemöter de fyra läkarnas kritik i en intervju för TT. Där säger han att systemet, skillnad mot vad läkarna hävdar, inte alls är konstruerat så att det hellre fäller än friar.

– Sannolikheten för att felbedöma en vuxen som minderårig är betydligt större än att ett barn felbedöms som vuxen. Våra metoder har inbyggda säkerhetsmarginaler som är till de asylsökandes fördel, säger Elias Palm.

Fakta.Åldersbedömningar

De medicinska åldersbedömningarna är frivilliga och innebär att man går igenom två undersökningar.

Den ena är en röntgenundersökning av visdomständerna, den andra en magnetkameraundersökning av knäleden. Dessa utförs av leverantörer som Rättsmedicinalverket upphandlat.

Efter undersökningarna gör en rättsläkare ett rättsmedicinskt utlåtande om vilken ålder den asylsökande har. Det görs med tre olika standardsvar:

- Att resultatet ”talar för att den undersökta är 18 år eller äldre”.

- Att resultatet ”möjligen talar för att den undersökta är 18 år eller äldre”.

- Att resultatet ”möjligen talar för att den undersökta är under 18 år”.

Utlåtandet blir sedan en del i den stödbevisning som Migrationsverket använder sig av i beslut om uppehållstillstånd.

Ordet frivillig i detta sammanhang är dock en sanning med modifikation, eftersom undersökningen bara utförs i de fall där Migrationsverket tvivlar på den asylsökandes ålder. Om personen i fråga nekar beslutar Migrationsverket på det underlag som finns. Risken är därför överhängande att personen bedöms vara över 18 år.

 

Källa: Rättsmedicinalverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.