Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

V förhandlar om vinster i välfärden med S och MP

Förhandlingar om vinster i välfärden har nu inletts mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, erfar DN.

Trepartisamtalen handlar ännu inte om budgeten, uppger en välplacerad källa.

V-ledaren Jonas Sjöstedt har krävt en uppgörelse om vinster i välfärden, som partiet vill förbjuda, för att stödja ett budgetförslag från S och MP.

En källa med god insyn bekräftar för DN att dessa samtal har inletts i dag, torsdag. Budgeten är ännu inte på bordet. Förhandlingarna leds från Vänsterpartiets sida av den ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson.

På fredag klockan 11.30 ska Stefan Löfven ge besked till talmannen om hur det går med regeringsförhandlingarna. En presskonferens hålls cirka klockan 12. Talmannen har sagt att möjligheterna för Löfven att få stöd för sin budget kommer att vägas in bedömningen.

Vinster i välfärden var Vänsterpartiets absolut viktigaste fråga i valet. Partiet är ensamt om att helt vilja förbjuda vinstutdelning i bolag inom skattefinansierade verksamheter som vård, skola och omsorg.

Miljöpartiet ligger ganska nära Vänsterpartiet efter att ha gjort en stor omprövning av sin politik. Idag vill MP att allt överskott från skattemedel ska återinvesteras i verksamheten. Däremot kan partiet tänka sig vinstutdelning på privata investeringar.

Stefan Löfven tog strid med vänsterflanken i sitt parti för att S inte skulle kräva ett absolut vinstförbud. Däremot vill Socialdemokraterna snäva in möjligheterna att skapa överskott genom att skärpa kraven på bemanning. S vill också att kommunerna ska få vetorätt mot nya etableringar.

Vänsterpartiets förhandlingsposition har den svagheten att man redan har lovat att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Frågan är nu om partiet är berett att gå så långt som att stoppa en S-MP-budget om man inte kan enas i vinstfrågan. Det skulle i praktiken fälla en Löfven-regering och leda till nyval.

För Stefan Löfven kan det vara betydelsefullt att inte ge V-ledaren Jonas Sjöstedt för mycket. Långtgående inskränkningar för privata välfärdsbolag skulle ses med starkt ogillande av de borgerliga mittenpartierna FP och C som Löfven hoppas kunna samarbeta med i andra frågor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.