Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

V-förslag om etnisk statistik får kritik

Other: Linn Malmén/TT

Karlstad. Vänsterpartiet vill att SCB samlar in data om befolkningens etniska tillhörighet. Statsvetaren Marie Demker varnar för att det är en farlig väg att slå in på.

– Sådana här data kan användas för att bekräfta fördomar, säger hon.

Partikongressen beslutade på söndagen att Vänsterpartiet ska verka för att Statistiska centralbyrån i sin insamling av data om befolkningen även ska fråga om sådant som etnisk tillhörighet och sexuell läggning. Tanken är att statistiken ska synliggöra diskriminering och kunna användas som underlag till åtgärder för ökad jämlikhet.

Förslaget, som kom från de tre riksdagsledamöterna Rossana Dinamarca, Daniel Riazat och Momodou Jallow, ogillades av partiledningen som dock kördes över av kongressen. I sitt svar på motionen skrev partistyrelsen: ”Risken för missbruk av denna form av statistik är större än de vinster som jämlikhetsdata skulle ge”.

Läs mer: Sjöstedts tal avslutade kongressen 

Marie Demker, professor i statsvetenskap, har tidigare analyserat frågor om registrering, integration och demokrati. Hon varnar för att Vänsterpartiet slår in på en farlig väg.

– Man måste fråga sig: Hur kommer detta att användas i andra sammanhang? Man kan rimligen inte vara så naiv att man tror att detta bara kommer att användas i ett enda syfte med så att säga ”goda” avsikter, säger Marie Demker.

Tanken att registrera data över kollektiva egenskaper som etnicitet och sexuell läggning rimmar enligt henne illa med den liberala demokratin, där individen ses som bärare av rättigheter i sig själv, inte genom tillhörighet till en grupp.

– Ska man titta på historien så känner jag till få exempel på att sådan här registrering har lett framåt. Tvärtom. Sådana här data kan användas för att fördomsfullt fastslå negativa egenskaper hos olika grupper och bekräfta en sådan uppfattning, säger Marie Demker.

Skulle det kunna användas av rasister för att bekräfta fördomar?

– Absolut. Men det kan också vara att man drar slutsatsen att en viss grupp är väldigt kostsam för samhället eller klarar sig särskilt dåligt i skolan. 

Momodou Jallow (V), en av riksdagsledamöterna bakom förslaget ser inte de faror som Marie Demker ser.

– Funktionen med jämlikhetsdata är att motverka diskriminering, inget annat. Det handlar om att synliggöra utsatta grupper. Idag gör vi något liknande när det gäller kön.

Han påpekar att inga data skulle gå att koppla ihop med enskilda individer. Dessutom framhåller han att många andra länder för statistik av det här slaget, exempelvis Storbritannien.

– Det har inte missbrukats där. Vi måste lära av goda exempel, säger Momodou Jallow.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.