Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/v-hogavlonade-man-i-djursholm-drar-vinstlott/

Politik

V: ”Högavlönade män i Djursholm drar vinstlott”

02:12. Budgeten gynnar höginkomsttagare, främst män, men Centerpartiet menar att fördelningsprofilen kan jämna ut sig under mandatperioden.

Frågorna om regeringens budget som förhandlats fram med Liberalerna och Centerpartiet kom främst att handla om den slopade värnskatten för höginkomsttagare. Vänsterpartiet är starkt kritiskt till förslaget. 

– Det här är en budget där de högavlönade männen i Djursholm drog vinstlotten, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson. 

Den budget som regeringen presenterade på onsdagsförmiddagen färgades av liberal politik. Centerns ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström kallar budgeten för en ”Centerbudget”. 

– Sammanfattningsvis är detta en skattesänkarbudget, säger han. 

Vidare lyfter han satsningar inom miljöområdet, försvaret och de två miljarder som går till landsbygden i syfte att finansiera bredbandssatsningar, nattåg, vägunderhåll och stöd till bönderna. 

På frågan om hur han ser på att budgeten gynnar höginkomsttagare och män säger han: 

– Helheten är bra för landet och alla dess grupper. 

Den avskaffade värnskatten för dem med de högsta inkomsterna, som drivits på av Liberalerna, kommenteras även av partiets nya ledare Nyamko Sabuni: 

– För medborgare är det viktigt att säga att vi tar ansvar för ett konkurrenskraftigt näringsliv som skapar arbete för att få fler i arbete. Det är bara så vi kan minska klyftorna, säger hon och fortsätter:

– Det är inget givande, utan ett skapande av en större kaka att fördela till värnskatten.

Bild 1 av 3 Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson
Foto: Jessica Gow/TT
Bild 2 av 3 Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson
Foto: Jessica Gow/TT
Bild 3 av 3 Emil Källström (C).
Foto: Jessica Gow/TT

Totalt innebär den nya budgeten skattesänkningar om 16 miljarder, där den slopade värnskatten står för 6,1 miljarder av kakan. Nyamko Sabuni säger att skattesänkningen för dem med högst inkomster ska göra att det ska löna sig att jobba och får frågan om hon själv kommer att jobba mer. 

– Jag tror att jag jobbar väldigt mycket i dag. Det handlar inte om min nivå utan om dem som tjänar kring 60.000, 70.000 eller 80.000 kronor i månaden. Vi pratar inte om H&M:s direktör utan förmodligen om en läkare eller en mellanchef, säger hon. 

Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson (L) är nöjd med de satsningar på polisen som partiet fått igenom. Totalt handlar det om fyra miljarder som går till rättsväsendet. 

 – Vi har prioriterat polisen, Tullverket och Åklagarmyndigheten, Kriminalvården och Domstolsverket, säger han.  

Dessutom lyfter han att partiet har drivit på ökade insatser mot hedersrelaterat förtryck. 

Västerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson är starkt kritisk till den ekonomiska politik som presenteras på onsdagen. 

– Det här är en budget där de högavlönade männen i Djursholm drog vinstlotten, säger hon. 

Samtidigt nämner hon kvinnor som arbetar inom vården som förlorare, men även förskolor och även andra delar av välfärden 

– Ojämlikheten skenar och välfärden underfinansieras, säger hon och fortsätter: 

– Regeringen svarar med att inte lägga en krona till i omsorgen men sex miljarder till välbeställda män i Djursholm, säger hon. 

I Västerpartiets budgetalternativ är det den ekonomiska jämlikheten som ska prioriteras, enligt Ulla Andersson. Hon säger att Socialdemokraterna varit så glada över samarbetet att partiet varit beredda att gå ”hur långt som helst”. 

– Grattis till den ekonomiska eliten, säger Ulla Andersson.

Från Moderaternas håll riktas också kritik mot de prioriteringar som görs i budgeten. 

– Det är väldigt få satsningar på det som är viktigt, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson och tillägger: 

– Partierna har inte tittat ut över Sverige, de har tittat ner i sitt 73-punktsprogram, säger Elisabeth Svantesson. 

Mer resurser till hedersproblematik, bättre tillväxtreformer för att rusta för lågkonjunktur, bättre sammanhållning mellan stad och land och ökat fokus på integrationspolitik är insatser partiet står bakom. Vidare nämns mer pengar till polisen och sänkta skatter till alla som jobbar, i stället för enbart till höginkomsttagare, som saker partiet vill satsa på, enligt Svantesson. 

– Det är de som tjänar allra mest och de pensionärer som tjänar mer som får inkomstskattesänkningar med den här regeringen, säger Elisabeth Svantesson.

Däremot stödjer Moderaterna den slopade värnskatten. Svantesson kallar budgeten för spretig och anser att det är otydligt vad man vill för Sverige. 

– Min kritik är att det är som strössel. Alla har fått strössel på glassen men det spretar, det finns ingen tydlig riktning, säger hon. 

Även KD anser att budgeten spretar. Jakob Forssmed, partiets ekonomisk-politisk talesperson, säger att förslaget gynnar högavlönade män i storstäder i stället för undersköterskor på landsbygden. 

– Regeringens trolleritrick löser inte Sveriges problem, säger han.

Partiet hade också gärna sett att mer pengar gått till vården. 

– Det handlar om en spottstyver, säger Jakob Forssmed

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt (SD) väljer att tala om Sveriges välståndsutveckling fördelat på antalet invånare, som han menar är svag i förhållande till andra länder inom EU. Vidare talar han om de fördelningseffekter partiet vill fokusera på. 

– De äldsta invånarna ska gynnas mer än yngre och kvinnor mer än män i SD:s budget, säger Oscar Sjöstedt (SD). 

Partiet vill satsa mer på domstolväsendet. 

– Annars blir det en falskhals i rättsväsendet, säger Oscar Sjöstedt (SD). 

Han varnar för att nedskärningar i den kommunala sektorn kan bli nödvändiga om inte pengar tillförs. 

– Vi behöver adressera detta annars kan vi vänta oss väldigt drastiska nedskärningar, säger Oscar Sjöstedt. 

Läs även: 

Höginkomsttagare och män gynnas i budgeten 

Tre saker du behöver veta om höstbudgeten