Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 12:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/v-hoppas-den-feministiska-politiken-inte-forsvinner-med-wallstrom/

Politik

V: Hoppas den feministiska politiken inte försvinner med Wallström

Margot Wallström. Foto: Roger Turesson

Centern och Vänsterpartiet tackar båda Margot Wallström för hennes feministiska arbete inom utrikespolitiken:

– Nu är det bara att hoppas att den feministiska politiken blir kvar och inte försvinner med Margot Wallström, säger V:s utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling.

Centerledaren Annie Lööf kommenterar Wallströms beslut i ett inlägg på Twitter:

”Wallström har en imponerande uthållighet som politisk ledare nationellt och globalt under 40 år. Vi har tyckt olika ibland, men jag hyser stor respekt för hennes engagemang för jämställdhet, fred- o konfliktlösning och miljö. Tack Margot Wallström för alla år i demokratins tjänst!”

https://twitter.com/annieloof/status/1169966020938870785

Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling lyfter fram Margot Wallströms arbete för kvinnors rättigheter:

– När man är med henne i FN märks det vilken gigant hon är på det området och hon verkligen lyft fram kvinnors rättigheter i världspolitiken. Det vill jag tacka henne för. Nu är det bara att hoppas att den feministiska politiken blir kvar och inte försvinner med Margot Wallström. Det är viktigt att det blir en efterträdare som kan föra detta vidare.

Håkan Svenneling. Foto: Pressbild

Håkan Svenneling är mera kritisk till hur Wallström och regeringen i stort har skött frågan om FN:s kärnvapenkonvention:

– Där har man varit för passiv och hon borde ha skrivit under konventionen. Wallström borde ha satt större press på L och C när det gäller detta, för mig är den saken hennes stora plump i protokollet.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni skriver i en kommentar att Wallström varit en röst för ökad jämställdhet:

”Margot Wallströms långa politiska karriär kännetecknas av ett gediget engagemang för Sverige, EU och globalt samarbete. Även om vi inte landat lika i alla politiska ställningstaganden, har hon varit en röst för ökad jämställdhet, solidaritet och demokratiutveckling. Jag önskar Margot all lycka med framtida utmaningar och mer tid för sina nära och kära.”

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) skriver att hon ”alltid uppskattat Margots starka fokus på jämställdhet och hållbarhet” och fortsätter:

”Hon har satt ett stort avtryck inte minst genom begreppet feministisk utrikespolitik som flera länder tagit till sig. Kommer sakna henne som kollega, men önskar all lycka framåt.”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skriver:

”Vi har ofta gjort olika politiska bedömningar av internationella frågor, men jag har också lärt känna Margot Wallström som en sympatisk och djupt engagerad politiker som vill värna Sveriges ställning i världen.”

Läs mer:

Margot Wallström lämnar regeringen 

Löfven lyfter fram Wallströms feministiska utrikespolitik

Ewa Stenberg: Löfven förlorar regeringens mest karismatiska och kontroversiella minister

Margot Wallströms karriär i bilder

De kan efterträda Margot Wallström