Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

V inför obligatorisk partiskatt

Vänsterpartiet beslutade på söndagen att införa obligatorisk partiskatt. För riksdagsledamöterna innebär det att de tvingas skänka den inkomst som efter skatt överstiger 27.500 kronor.

Vänsterpartiet anser att politiker i dag har för höga löner. För att leva som de lär har de länge haft en så kallad partiskatt.

Hittills har den varit frivillig och legat på en nivå om 5.000 kronor.

Men på söndagen beslutade partimedlemmarna om en skärpning.

Hädanefter ska samtliga förtroendevalda skänka den del av inkomsten som överstiger ”fem åttondels basbelopp”.

Vad innebär då det i praktiken?

– Riksdagsledamöterna kommer att få ge bort det som överstiger 27.500 kronor efter skatt. Före skatt gäller det inkomster på knappt 40.000 kronor – mellan tummen och pekfingret, säger Kristoffer Housset, pressansvarig hos V, till DN.se.

I reala pengar innebär förändringen en dryg fördubbling av partiskatten: från 5.000 till lite mer än 10.000 kronor.

En väsentlig skillnad är också att förfarandet blir obligatoriskt.

– Det här ska regleras genom att man skriver ett kontrakt med dem som vill kandidera för Vänsterpartiet. Dessutom, och det kanske gör störst skillnad, ska listan över vilka som har betalat in skatten vara offentlig, säger Housset.

Han tror att beslutet i praktiken kommer att innebära att det blir svårt att bli omvald om man inte respekterat de regler som gäller för partiskatten.

Även tidigare har de ledamöter som inte betalat mött hård kritik. Bland dem hör tidigare partiledarekandidaten Rossana Dinamarca. Den gången bad hon om ursäkt och beklagade det inträffade som hon menade kunde förklaras av omständigheter i hennes privatliv.

Skulle det hänt med det nya regelverket så skulle hon ha fått det tuffare, tror Kristoffer Housset:

– Hon hade nog kunnat kandidera, men det hade varit mer kontroversiellt. Beslutet i dag innebär en klar skärpning av reglerna.

Förslaget om partiskatten röstades igenom på kongressen av en klar majoritet av medlemmarna: 129 röster mot 84.

Höjningen beräknas – enbart från riksdagsledamöterna – ge partikassan två miljoner kronor extra. Till det kommer pengar från riksdagsledamöter som får inkomstgaranti från riksdagen, från EU-parlamentarikern samt från välbetalda kommunalråd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.