Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

V kräver avbön från förhandstippad talman

DN:s artikel om vice talman Susanne Ebersteins (S) uttalande om HBTQ-adoptioner från 1999 väcker reaktioner inom V. Trots att hon har bett om ursäkt i ett pressmeddelande kräver V:s Hans Linde tydligare avbön från talmanskandidaten.

Susanne Eberstein, 66, kan bli Sveriges nästa talman. Men de senaste dagarna har ett uttalande från 1999 dykt upp i spalterna igen, vilket har väckt reaktioner inom bland annat Vänsterpartiet.

I en intervju med Expressen för 15 år sedan kommenterade hon homosexuellas rätt att adoptera.

- Man kan inte chansa. Det är som att släppa ut ett nytt lösningsmedel och säga: Det är ingen som vet om det här är livsfarligt. Men vi släpper ut det och ser vad som händer, sade hon.

DN skrev om uttalandet på webben i förra veckan i samband med en artikel om Susanne Ebersteins bakgrund. Artikeln togs upp i Ekots lördagsintervju med vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

– Det är första gången jag hör de citaten och jag blir alldeles häpen, sade V-ledaren.

Därefter bad Eberstein i en skriftlig kommentar om ursäkt för uttalandet. Men det är inte tillräckligt, enligt Hans Linde, gruppledare i V.

Jag tycker att Susanne Eberstein fortfarande har en del att förklara. Hon hävdar att hon har bett om ursäkt, men vi har inte riktigt sett de där ursäkterna. Jag tycker Susanne Eberstein, om hon ska kandidera som talman, ska förtydliga var hon står i HBTQ-personers rättigheter, säger han.

Han vill inte kommentera om uttalandet är så pass komprometterande att det skulle hindra henne från att tillträda posten som talman.

– Det är upp till Socialdemokraterna att nominera någon som delar Socialdemokraternas värderingar. Bollen ligger hos dem, säger Hans Linde.

Susanne Eberstein själv är fåordig om den nu 15-år gamla kommentaren. När DN träffar Susanne Eberstein på väg upp till Socialdemokraternas partikansli i riksdagen hänvisar hon till ett kommande uttalande, samt till sitt pressmeddelande.

– Jag kommer att göra det senare men jag har ju kommenterat det, det har gått ut i ett pressmeddelande att jag är jätteledsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.