Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-19 04:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/v-lagger-ingen-egen-budget-vi-tar-ansvar/

Politik

V lägger ingen egen budget: ”Vi tar ansvar”

Övergångsregeringens budget presenterades den 15 november av finansminister Magdalena Andersson (S) – utan det ståhej som annars inramar regeringsbudgetar.
Övergångsregeringens budget presenterades den 15 november av finansminister Magdalena Andersson (S) – utan det ståhej som annars inramar regeringsbudgetar. Foto: Anders Wiklund/TT

Vänsterpartiet kommer inte att lägga någon egen budgetmotion. Det slår två av partiets ledande krafter fast i en artikel på DN Debatt, där V:s ”ansvarstagande” lyfts fram som den röda tråden i ett politiskt läge där Moderaterna anklagas för att ”allt mer ta efter SD:s politik och retorik”.

Kalle Holmberg
Rätta artikel

Inför ett möjligt scenario där den av Stefan Löfven ledda övergångsregeringen kan komma att tvingas styra landet med en M-budget som kompass, argumenterar artikelskribenterna Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, och Mia Sydow Mölleby, V:s gruppledare i riksdagen, för att det är deras parti som i ett kaosartat läge sätter politiskt ansvar i högsätet.

Den isärglidna Alliansen kallas ”den före detta Alliansen” – upprepat fyra gånger. Och Moderaterna anklagas för att ”sätta det parlamentariska förhållningssättet ur spel” när resultatet av budgetbehandlingen kan bli att M-budgeten blir antagen, en budget som sedan den av S och MP ledda övergångsregeringen har att följa.

”Moderaterna har barrikaderat sig bakom sin talepunkt om att Sverige har en övergångsregering men ’inte en övergångsriksdag’”, skriver Andersson och Sydow Mölleby. De anser att en sådan inställning ”döljer det faktum att förhållandet mellan riksdag och regering är en delikat kombination av konstitutionella regler och upparbetad praxis”. Den praxisen kan visst förändras, men artikelförfattarna hävdar att något sådant inte är det som ”Moderaterna givit uttryck för vare sig nu eller i andra sammanhang”.

Vänsterpartiets samarbete i budgetfrågor med regeringen under den senaste mandatperioden, samt V-deltagande ”i flera blocköverskridande överenskommelser”, är enligt debattörerna prov på det ansvarstagande som partiet håller högt.

När SD aktivt arbetar för att skapa kaos, samtidigt som M allt mer hänger på Åkessons ”rasistiska parti”, står Vänsterpartiet för ett agerande som syftar till ordning och reda, är kontentan. Tids nog får Sverige en ny regering på plats, och då blir det tillfälle för vart och ett av riksdagspartierna att ”lägga fram sin egen ekonomiska politik: antingen som regeringsbildare, förhandlingspart eller opposition”.