Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

V-ledaren Jonas Sjöstedt opereras efter halkolyckan

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt bröt sin högra fot på onsdagen när han halkade på väg till Midsommarkransens tunnelbanestation i Stockholm. Foten bröts och ligament slets av. Han ska nu opereras på Södersjukhuset. V-ledarens resor kommande vecka har ställts och han ersätts av vice partiledaren Ulla Andersson.

”Ligger med bruten fot på SöS. Tack fina kransenbor och ambulansen som tog hand om mig så fint när jag behövde det som bäst.”

Så skrev V-ledaren på mikrobloggen Twitter strax före klockan 10 på onsdagen.

Drygt en timme tidigare, klockan kvart i nio, halkade Sjöstedt på väg till tunnelbanestationen i Midsommarkransen där han sedan årsskiftet bor i en andrahandslägenhet. Han var på väg till sitt arbete i riksdagen.

– Det hände utomhus mellan hemmet och tunnelbanan. Det var odramatiskt. Han har ramlat och gjort illa foten, men mår under omständigheterna bra, säger Jessica Nordh, pressekreterare till V-ledaren, till DN.

Sjöstedt fick hjälp av förbipasserande och vakter som tillkallade ambulans. Jonas Sjöstedt lyftes på bår för vidare transport till Södersjukhuset.

– Läkarna har konstaterat att både ben och ligament är av. Han ska opereras, säger Jessica Nordh.

Operationen inleddes vid 19-tiden på onsdagen. Operationen gick bra, enligt Nordh. Men Sjöstedt ligger kvar på sjukhuset då han ska gipsas och förväntas kunna åka hem senare under torsdagen.

I ett sms till vikarierande partiledaren Ulla Andersson meddelar Sjöstedt att läkarna sagt att han ska vara gipsad i sex veckor. Han får inte stödja på foten under tio veckor.

På grund av olyckan ställer Sjöstedt in alla planerade möten kommande vecka. På torsdag skulle han hålla tal i skånska Osby, men det besöket och andra inplanerade evenemang den närmaste tiden skjuts nu på framtiden.

Tills vidare går nu partiets vice ordförande Ulla Andersson in som vikarierande partiledare, enligt Jessica Nordh.

Jonas Sjöstedt, som är 51 år, flyttade nyligen från Östermalm till en andrahandslägenhet i Midsommarkransen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.