Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-19 04:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/v-ledaren-vi-har-exakta-roda-linjer/

Politik

V-ledaren: Vi har exakta röda linjer

V-ledaren Jonas Sjöstedt.
V-ledaren Jonas Sjöstedt. Foto: Magnus Hallgren

Jonas Sjöstedt sätter press på Stefan Löfven från vänster i de komplicerade regeringsförhandlingarna.

– Vi har talat om för honom var våra gränser går, säger V-ledaren.

Hans Rosén
Rätta artikel

Socialdemokraternas svar på Centerns kravlista kallar Annie Lööf (C) för ett ”skambud” i en debattartikel i Aftonbladet på tisdagen.

– En klassisk förhandlingsöppning. Jag ser det just som början på en förhandling och det är i grunden bra för då kan vi få en Löfvenregering utan borgerliga partier och det är vad vi har eftersträvat, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

Läs mer: Ewa Stenberg: Nu har Lööf och Löfven börjat förhandla på riktigt 

Han varnar Stefan Löfven (S) för att gå för långt i sina eftergifter till Centern och Liberalerna, som har krävt reformer med tydlig borgerlig prägel inom bland annat bostadspolitiken och arbetsmarknaden. Jonas Sjöstedt beskriver det som att han och S-ledaren har löpande kontakt i det här skedet.

– Vi har berättat om var våra gränser går, vad en kommande regering inte kan göra om den vill ha vårt stöd. Vi har också framfört på vilka områden vi vill se reformer de kommande åren. Mitt mål är att Stefan Löfven ska bli statsminister. Men om de skulle få för sig att genomföra allt det som Centern och Liberalerna har krävt, då skulle vi rösta nej. Förhandlingarna måste se till att det inte blir så, säger V-ledaren.

Skulle V verkligen rösta nej till en S-ledd regering och öppna för att Ulf Kristersson (M) blir statsminister i stället?

– Vi har exakta röda linjer. De har jag lämnat över till Socialdemokraterna men jag väljer att inte offentliggöra dem. Våra mandat är lika viktiga som Centerpartiets, säger Jonas Sjöstedt.