Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

V-ledningen vann strid om budgetpolitiken

Partiflaggor under Vänsterpartiet kongress i Karlstad.
Partiflaggor under Vänsterpartiet kongress i Karlstad. Other: Henrik Montgomery/TT

Partiledningen vann sent på fredagskvällen striden om ekonomiska politiken på Vänsterpartiets kongress. I den långa debatten argumenterade Jonas Sjöstedt för att partiet skulle hålla fast vid rådande regler för statsbudgeten.

– Det är bättre vänsterpolitik, sade han. 

Ett stort antal ombud var uppe i talarstolen för att debattera förslagen om en ny inriktning av den ekonomiska politiken under rubriken ”Totalrenovera Sverige”. Det handlade dels om att partiet skulle lämna den blocköverskridande uppgörelsen om ramverket för statsbudgeten, dels om att lånefinansiera investeringar i infrastruktur och välfärd i mångmiljardklassen.

Läs mer: Sjöstedt till fränt angrepp på Socialdemokraterna

Kraven bottnar i en frustration över att Vänsterpartiet inte fått genomslag för en mer offensiv politik i samarbetet med regeringen. 

Ramverket handlar bland annat om ett överskottsmål för statsfinanserna och ett utgiftstak för budgeten. Genom att överge ramverkets strikta begränsningar skulle ett större reformutrymme frigöras, enligt resonemangen i motionerna.

Partistyrelsen hade hissat varningsflagg för de radikala förslagen. Att överge budgetramverket skulle allvarligt försämra Vänsterpartiets trovärdighet som samarbetspartner till Socialdemokraterna, löd varningen.

Partiledaren Jonas Sjöstedt såg sig tvungen att kliva in i debatten för att försvara budgetramverket.

– Det är bättre vänsterpolitik att beskatta de rikaste än att låna pengarna och skicka räkningen till barnbarnen. Vi är också för en keynesiansk ekonomisk politik. Vi lånar för att expandera i kriser men det betyder också att vi går med överskott i goda tider. Det är klok ekonomisk politik, sade Jonas Sjöstedt.

Läs mer: Ewa Stenberg: Sjöstedt vill bli mer av en vänsterpopulist 

Han skickade också med en varning från den sjukskrivna ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson.

– Hon ger ett råd, vänligt men bestämt: Avslå motionen.

När det väl var dags för omröstning kammade partiledningen hem en klar seger.

Den  blocköverskridande uppgörelsen från 2016, som Vänsterpartiet alltså fortfarande står bakom, handlar om delvis nya regler för statsbudgeten. Den innebar att överskottsmålet sänktes till 0,33 procent över en konjunkturcykel. Dessutom infördes ett nytt så kallat skuldankare på 35 procent av BNP. Om skulden blir större åligger det regeringen att förklara för riksdagen hur detta ska rättas till.

Budgetramverket tillkom efter 1990-talets svåra finanskris då den svenska statsskulden hade skenat iväg, med följden att stora nedskärningar gjordes i den offentliga sektorn för att uppnå balans.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.