Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

V skärper kraven på budgeten

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på kongressen i Örebro.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på kongressen i Örebro. Foto: TT

Vänsterpartiet skärper tonläget inför förhandlingarna om höstbudgeten. Samarbetet med regeringen fick godkänt av kongressen men partiet kommer att kräva större skattehöjningar.

– Vi behöver en politik för att utjämna inkomstklyftorna, säger Jonas Sjöstedt.

Budgetsamarbetets framtid var den stora frågan när Vänsterpartiets kongress i Örebro avslutades på söndagen. Tunga distrikt som Skåne och Göteborg hade motionerat om att samarbetet borde omprövas eller rentav avbrytas. Partiledaren Jonas Sjöstedt såg sig tvungen att ge sig in i debatten för att försvara ledningens strategi.

När frågan till slut avgjordes i en omröstning på söndagsmorgonen stod det klart att samarbetet backades upp av en majoritet.

– Vi fick ett tydligt och starkt stöd och jag ser att det beror på att vi har levererat reformer som bekämpar barnfattigdom och ökar jämställdheten. De 10 miljarderna till kommuner och landsting gör att man märker skillnad, säger Jonas Sjöstedt.

Kritikerna anser att uppgörelserna om budgeten gett för lite ur vänsterpartistisk synvinkel. En annan åsikt är att det är fel att fortsätta samarbeta med en regering som stramar åt migrationspolitiken så som skett.

Jonas Sjöstedt försvarar linjen att det går att både göra upp om budgeten och ta tydligt ställning emot regeringen i flyktingfrågor. Men han medger att V måste skärpa sina krav inför kommande budgetar, och då redan till hösten.

– Stödet för samarbetet är beroende av att vi levererar, det är inte villkorslöst på något sätt.

Nästa nivå handlar om skattefrågor där finansminister Magdalena Andersson (S) svårligen tänker ge med sig.

- Vi behöver ha en politik för att utjämna inkomstklyftor. Stora grupper lever med väldigt låg ekonomisk standard, som de som har sjuk- och aktivitetsersättning och pensionärer med låg pension. Samtidigt har vi de allra rikaste som bara drar ifrån. Sociala reformer kombinerat med skatt på förmögenheter och arv skulle vara väldigt välkommet, säger Jonas Sjöstedt och fortsätter:

– Här har motståndet varit väldigt hårt från regeringen så det blir säkert en konflikt.

V-kongressens beslut

Ett nytt ekologiskt-ekonomiskt program antogs. Jonas Sjöstedt vill nu på allvar utmana Miljöpartiet inom klimatpolitiken. Partiledningen ville prioritera avveckling av fossil energi men kongressen höll fast vid snabbavveckling av kärnkraften.

En ny strategi mot rasism infogades i partiprogrammet. Antirasismen lyfts fram som en av partiets ideologiska grundpelare.

Kortare arbetstid ska bli ett prioriterat reformkrav. Den strategi för hur det ska genomföras som ledningen tagit fram fick dock underkänt.

Bemanningsbolag ska förbjudas.

Högkostnadsskyddet ska även gälla tandvård.

Flyktingsmuggling som sker ideellt ska legaliseras.

Rösträtt från 16 år ska prövas i kommunalvalen.

PKK ska strykas från EU:s terroristlista.

Jonas Sjöstedt omvaldes som partiordförande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.