Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

V ställer hårda krav på S

Här är ännu en jobbig nyhet för Stefan Löfven. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt listar redan nu vilka frågor partiet vill prioritera i förhandlingarna med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Vänsterpartiet vill ingå i en rödgrön regering efter valet gjorde Jonas Sjöstedt klart vid en pressträff på onsdagssförmiddagen, fyra dagar före valet. Den viktigaste frågan blir ett stopp för vinster i välfärden.

– För oss är det en förutsättning att vi hittar en lösning där vinstintresset tas bort i sjukvården, äldreomsorgen och skolan för att vi ska kunna delta i regering. Man kan diskutera hur vinsterna ska tas bort, man kan diskutera tidtabellen men att dem ska bort är en förutsättning, säger Jonas Sjöstedt.

Utöver det vill Vänsterpartiet prioritera tre områden i förhandlingarna. Det handlar om minskade inkomstskillnader, stärkt arbetsrätt och en bättre klimatpolitik. För att minska inkomstskillnaderna vill Jonas Sjöstedt bland annat öka resurserna till välfärden.

– Det ger möjlighet till en bättre löneutveckling till de i dag undervärderade och kvinnodominerade yrkena i välfärden, säger Sjöstedt.

På klimatområdet vill Vänsterpartiet förbjuda Vattenfall att ägna sig åt fossilbunden energiproduktion samt testa gratis kollektivtrafik i två län. När det gäller arbetsrätten vill V avskaffa lagen om allmän visstid och att man ska ha rätt till.

– Här tycker vi att Socialdemokraterna kan behöva lite draghjälp, för de råkade inte få med det i sitt valmanifest.

Mycket tyder på att Socialdemokraterna vill bilda regering med enbart Miljöpartiet. För att stödja en S+MP-regering så står Jonas Sjöstedt fast vid att ett stopp för vinster i välfärden är en förutsättning.

– Frågan om vinster i välfärden är lika viktig oavsett vår parlamentariska situation, säger han.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson säger att hon inte vill föra några budgetförhandlingar före valet eller via media. Men hon avvisar inte V-ledarens krav på att stoppa vinster i välfärden.

– Vi har lite olika förslag på lösningar men vi har samma inriktning, säger hon.

– För oss är det viktigt att stoppa den vinstjakt som pågår inom välfärden. Här har vi, Miljöpartiet och Vänsterpartiet samma inriktning. Vi tycker inte att det är okej att riskkapiatlister tjänar stora pengar på att leverera dålig välfärd.

Både V och MP har långtgående förslag om att stoppa vinstuttagen i välfärdsbolagen medan S huvudinriktning är att ställa hårdare krav kring kvalitet och bemanning.

– Jag tror att vårt förslag är mer effektivt än deras. Man kan göra väldigt mycket i ett bolag innan man kommer ner till raden där det står vinst. Jag tror det är mer effektivt att ställa krav på det som de gör vinst på i de här verksamheterna, och det är personalen, säger Magdalena Andersson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.