Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 17:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/v-vill-ha-graddfil-for-underskoterskor/

Politik

V vill ha ”gräddfil för undersköterskor”

Vänsterpartiets förslag om en gräddfil skulle kosta 1,2 miljarder om året, enligt partiledaren Jonas Sjöstedt. Foto: Adam Ihse/TT

GÖTEBORG. Låt dem som slitit ut sig i arbetslivet få sjukersättning istället för att behöva ta ut pensionen i förtid. Det förslaget lanserar Jonas Sjöstedt på första maj.

– Vi vill ha en gräddfil för undersköterskor och byggjobbare, säger V-ledaren.

Rätta artikel

Den lägsta pensionsåldern ska höjas till 64 år och Vänsterpartiet har länge varnat för att det kommer att drabba dem som haft slitsamma yrken, inte minst kvinnor inom vård och omsorg. Effekten för dem blir ofta att de måste börja nagga på pensionen tidigt, med följden att de hela ålderdomen får leva knapert.

Det här vill V råda bot på genom ett förslag som partiledaren Jonas Sjöstedt lanserade i Göteborg på onsdagen, strax innan han anslöt till Vänsterpartiets 1 maj-tåg.

– Vi tror att vi har hittat lösningen. Vi vill ha en gräddfil för undersköterskor, byggjobbare och andra som slitit så att kroppen inte orkar längre, säger Jonas Sjöstedt.

Hans lösning är att den som fyllt 61 år inte längre ska vara tvungen att prövas mot hela arbetsmarknaden om man inte längre klarar att jobba kvar inom sitt yrke. Istället för att som nu tvingas ta ut pension ska en sådan person ha rätt till sjukersättning fram till 67 års ålder. 

– Det är kanske orealistiskt att den utslitna byggjobbaren eller undersköterskan ska prövas mot hela arbetsmarknaden. Det är där vi upplever att många kommer i kläm, att man måste hålla ut de sista åren fast man egentligen inte orkar. Då öppnar vi den här ventilen som skulle göra att de får en mycket rimligare pension som de klarar sig på, säger Jonas Sjöstedt.

Enligt Vänsterpartiets beräkningar skulle förslaget fullt utbyggt kosta 2,1 miljarder kronor per år. Jonas Sjöstedt jämför det med slopandet av värnskatten på höga inkomster som kostar statskassan ungefär 6 miljarder kronor årligen.

Problemet för Jonas Sjöstedt är att hans parti inte är med bland de sex partier som ingår i pensionsgruppen som styr hur pensionssystemet utvecklas. Det beror på att V inte har accepterat grunderna för det nuvarande pensionssystemet.

– Vi skulle gärna vara med och förhandla om pensionerna. Men det här är ett förslag som kan göras utöver förhandlingarna i pensionsgruppen. Jag tror att det finn stora möjligheter, många inom fackföreningsrörelsen ser det här problemet, säger Jonas Sjöstedt.