Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

V vill ingå i en rödgrön regering

Vänstern vill ha en rödgrön trepartiregering vid en valseger 2014. Det anser sex av tio medlemmar i en enkät som V låtit göra bland 300 partiföreningar, rapporterar SVT.

Den interna enkäten som skickades ut till medlemmarna i februari ville ha svar på hur partiledningen ska agera vid en eventuell valseger för de rödgröna partierna.

Enkäten visar att 61 procent vill att Vänstern ska regera tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. 20 procent vill ha ett samarbete med endast Socialdemokraterna, och 9 procent vill inte att Vänsterpartiet ska vara med regeringen alls. De vill i stället att Socialdemokraterna och Miljöpariet ska regera tillsammans något annat parti, skriver SVT.

Vid förra valet gick de tre rödgröna fram med en gemensam politik, något som inte attraherade väljarna. Inför valet 2014 har V därför bytt taktik, uppger partiledaren Jonas Sjöstedt till SVT.

– Våra medlemmar vill att vi ska gå fram som ett eget parti. Man vill inte att vi ska kompromissa i alla frågor före valet, säger han.

Att även släppa in ett borgerligt parti i en rödgrön konstellation, som det spekuleras i, är däremot inget alternativ för Vänstern.

– Vi är inte intresserade av att släppa fram borgerliga partier i regeringsställning. Man får inte Jan Björklund och Annie Lööf på köpet om man röstar på oss, säger Jonas Sjöstedt till SVT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.