Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 21:31 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/v-vill-slopa-overskottsmal-i-budget/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

V vill slopa överskottsmål i budget

Höjda skatter, bland annat på banker, och slopade avdrag ska betala Vänsterpartiets satsningar på nya jobb. Och partiet vill ändra budgetmålen.

– Vi lånar inte upp mer pengar än vad regeringen gör, men vi betalar av lite mindre på statsskulden, sade V:s ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson på en pressträff.

Men detaljerna i jobbsatsningarna, som ska kunna bidra till 120 000 nya arbetstillfällen, kommer i höst. Då kommer konkreta besked om var pengarna tas, men V gör ingen hemlighet av att det handlar om en hel del höjda skatter samt slopade avdrag för hushållstjänster och Rot-jobb.

V vill ha långsiktigt högre skatter på bankerna och under 2013 ska en engångsskatt i form av högre bolagsskatt för Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken ge 3,9 miljarder i statskassan. Pengarna ska användas för att drygt 40 000 unga ska få ungdomsplatser eller utbildning.

V vill slopa dagens överskottsmål för de offentliga finanserna på 1 procent och sänka det till krav på balans. Inflationsmålet på 2 procent kan höjas till 3 procent och ett nytt budgetmål, för de offentliga finanserna, bör införas.

Partiet vill också satsa på att bygga 40 000 nya bostäder per år och storsatsa på att miljöanpassa och renovera lägenheter från miljonprogramseran på 1960- och 70-talet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.