Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/vaktare-satts-in-i-solvesborg-efter-stopp-av-prideflagga/

Politik

Väktare sätts in i Sölvesborg efter stopp av prideflagga

Väktare i stadshuset i Sölvesborg. Foto: Johan Nilsson/TT

Efter uppståndelsen om stoppet av prideflaggan har väktare satts in i stadshuset i Sölvesborg.

– Jag har fattat beslutet för att stadshuset ska vara tryggt och säkert för anställda och besökare, säger kommunchefen Lars Ericsson.

Bakgrunden är måndagens besök från Moderata ungdomsförbundet. Som en protest mot att Sölvesborg inte längre tillåter prideflaggan överlämnade Muf-ordföranden Benjamin Dousa en regnbågsflagga i Medborgarkontoret.

– Personalen upplevde det som en obehaglig och påtryckande situation. De filmades och fotograferades utan att tillfrågas och kände kände sig ofredade, säger Lars Ericsson.

Läs mer: Muf:s protest: Ger prideflagga till Sölvesborgs kommun

Det är fritt fram för alla att gå in i stadshuset, men nu kommer en väktare att finnas i entréområdet från 08 till 16 veckan ut.

Benjamin Dousa säger till DN att har svårt att förstå att han upprört de anställda på stadshuset.

- Vi spelade in en film innan vi gick in. Vi bad att få överlämna prideflaggan till Moderaternas ledande företrädare. Det gick lugnt och fredligt tillväga, säger Benjamin Dousa.

De senaste dagarna har flera tusen personer kommenterat Sölvesborgs agerande på sociala medier. På kommunens Facebooksida ”Sölvesborg – naturligtvis” uppmanas anhängare och motståndare att vända sig till de politiska partierna istället 

Digital prideflagga i Sölvesborg. Foto: Johan Nilsson/TT

På flera platser har prideflaggor satts upp, bland annat visar ett reklamföretag flaggan på 13 digitala storskärmar i kommunen, rapporterar Sydöstran. Svenska kyrkan har hissat regnbågsflaggan och fått stöd av församlingar på andra platser som gjort samma sak.

Sedan valet förra hösten styrs av Sölvesborg av en kollation bestående av Sverigedemokraterna, Moderaterna , Kristdemokraterna och det lokala Sol-partiet. 

DN har utan framgång sökt kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD). Hon har tidigare uttalat sig i BLT om den nya flaggpolicyn:

– För oss är traditionen viktig, och jag vet att många av våra äldre kommuninvånare delar den uppfattningen, säger hon.

Kommunalrådet Paul Andersson (M) har nu tagit hand om prideflaggan från Muf. Han säger till BLT att han inte bestämt vad han ska göra med den och vill inte kommentera ungdomsförbundets agerande. 

På torsdag kväll planeras en manifestation på Raul Wallenbergs torg i Stockholm under parollen ”Rör inte vår prideflagga”.