Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Valduellen: Maria Larsson (KD) möter Ulla Andersson (V)

Privata företag är ofta bättre på att organisera verksamheten i äldreomsorgen. Det hävdade barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) när hon på fredagen mötte Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson i Valduellen i DN:s tv-studio. 

Det blev en intensiv direktsänd debatt om vinster i välfärden. De borgerliga vill i sitt valmanifest tvinga kommuner att skapa valfrihet i äldreomsorgen, medan Vänsterpartiet vill gå rakt motsatt väg och förbjuda vinster i välfärden.

Den ansvariga ministern Maria Larsson kallade riskkapitalisterna vinstuttag för "barnsjukdomar som måste rättas till". Men hon hävdade att de flesta privata bolag är små och har startats ofta av kvinnor som tidigare arbetat i omsorgen.

– Forskarna menar att man är bättre på att organisera verksamheten för att det ska bli bra för de äldre, säger Maria Larsson och pekade på en undersökning i Östersund där en privat verksamhet jämförts med en kommunal.

Enligt undersökningen är privat drift 15-20 procent billigare för skattebetalarna, utan att kvaliteten blir sämre.​

Men Ulla Andersson menar att Sverige under de åtta borgerliga åren har "gått längre än USA" i privatiseringen av äldreomsorgen.​ Partiet vill stoppa all verksamhet som inte accepterar går över till den icke-vinstdrivande bolagsmodell som partiet går till val på.
- Varför ska inte alla pengar gå till att förbättra kvaliteten? Kvaliteten är framför allt de anställda, säger Ulla Andersson.
Däremot medgav Ulla Andersson att partiet vill behålla privata vinster hos tandläkare, något som Maria Larsson kallade "ologiskt".​

Debatterna i Valduellen finns att se i efterhand på dn.se/webb-tv. De tidigare duellerna under veckan har handlat om jobben mellan arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) och Ylva Johansson (S); arbetsmarknadspolitisk talesperson, och bostäder med civilminister Stefan Attefall (KD och Veronica Palm (S), bostadspolitisk talesperson i studion.

Nästa vecka fortsätter webb-tv-programmet Valduellen med debatter om bland annat skola, invandring och jämställdhet inför valet den 14 september.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.