Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 20:56 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/valet-blir-en-folkomrostning-om-valfarden/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”Valet blir en folkomröstning om välfärden”

S-ledaren Stefan Löfven vill göra valet i september till en folkomröstning om välfärden. Det gjorde han klart i riksdagens partiledardebatt, där han försökte flytta fokus från migrationsfrågorna. Oppositionen plockade snabbt upp den kastade handsken.

- Regeringen har höjt skatterna under fyra års tid och ändå inte lyckats med välfärden, säger Ulf Kristersson (M).

VAL 2018

På onsdagen drabbade partiledarna samman i riksdagen för sista gången före valet den 9 september. Den socialdemokratiske statsministern Stefan Löfven klev in i plenisalen väl medveten om att partiets opinionsläge har försämrats markant den senaste tiden. I DN/Ipsos majmätning fick S bara stöd av 24 procent av väljarkåren, en historiskt låg nivå. Avståndet ner till Sverigedemokraterna är bara 4 procentenheter, den minsta skillnaden någonsin mellan partierna i DN/Ipsos mätserie.

Nedgången i väljarstödet har skett under en period då Socialdemokraterna haft en uppslitande intern debatt om migrationspolitiken. Först kom den rödgröna regeringen med förslaget att ge ensamkommande flyktingungdomar en andra chans att få stanna. Kort därpå gjorde S-ledningen ett utspel om att den nuvarande tillfälliga åtstramningen i migrationspolitiken måste permanentas.

Ledande socialdemokrater har gjort analysen att partiet nu måste försöka vrida debattens fokus bort från migrationsfrågorna. Stefan Löfven hade uppenbarligen den planen i innerfickan när han klev upp i talarstolen på onsdagsmorgonen. Han hävdade att det nu finns ett brett stöd för en fortsatt stram migrationspolitik. Den politiska striden handlar enligt Löfven om något annat.

– Det val vi har framför oss blir en folkomröstning om svensk välfärd. Jag väljer inte skattesänkningar som ger mest till några få rika. Jag väljer ett starkare samhälle, ett tryggare Sverige för oss alla, sade statsministern.

S-ledaren varnade gång på gång i debatten för att den borgerliga skattepolitiken ger mindre resurser till vård, skola, omsorg och polis. Efteråt utvecklade han sina synpunkter:

– Vi har en bred samsyn i parlamentet om att vi måste ha en långsiktigt hållbar migrationspolitik. Det är inte där striden står. Det samma gäller lag och ordning och polis. Den stora stridslinjen går om välfärden. Om vi ska fortsätta med de investeringar i välfärden som vi gjort eller om vi ska tillbaka till stora skattesänkningar. Det är så enkelt att stora skattesänkningar betalar inga sjuksköterskor eller lärare.

Oppositionen var inte sen att nappa på utmaningen. M-ledaren Ulf Kristersson menade att när mandatperioden nu kan summeras visar det sig att den rödgröna regeringens politik inte fungerar.

– Regeringen har höjt skatterna under fyra års tid och ändå inte lyckats med välfärden. Då kan man fråga sig om det bara är höga skatter som leder till bra välfärd. Jag tror inte det, sade Ulf Kristersson, som framför allt vill prioritera försvar, polis och rättsväsende.

– Om det sviktar kommer tilltron till så många andra saker undermineras. Statens allra mest fundamentala funktioner måste återupprättas.

Centerns Annie Lööf välkomnar att Stefan Löfven vill göra valet till en folkomröstning om välfärden.

– Vi behöver ett nytt ledarskap eftersom vi ser att vårdköerna har vuxit under den här mandatperioden och att det finns en regional klyvning i landet. Vi vill se fler vårdcentraler och göra det lättare att starta sådana. Vi har ett nationellt sjuksköterskelyft och vi vill utjämna skillnaderna som finns mellan olika delar av landet genom att ge mer generella statsbidrag, säger Annie Lööf.

Hon menar att bästa sättet att stärka välfärden är att få fler i arbete så att de blir skattebetalare. Det kan enligt C-ledaren uppnås genom skattesänkningar som gör det mer lönsamt att arbeta och driva företag.

– Under åtta års alliansregering så sänkte vi skatt på jobb och företagande vilket ledde till högre skatteintäkter. Vi investerade under de åren 100 miljarder kronor mer i i den svenska välfärdens kärna, säger Annie Lööf.

Även SD:s Jimmie Åkesson välkomnade Stefan Löfvens utmaning på välfärdsområdet. Han gjorde vad han kunde för att S-ledaren ändå inte skulle slippa debatten om migration.

– Stefan Löfven vill inte gärna prata om asylinvandringen men han vill gärna prata om välfärden. Jag menar att det inte går att prata om det ena utan att prata om det andra. Jag tror att väljarna väljer vårt parti eftersom det finns en tydlig koppling mellan för stor invandring och bristande välfärd, sade Jimmie Åkesson efter debatten.

Statsministern kontrade med att anklaga SD för att sakna integrationspolitik.

– Vi har lagt om migrationspolitiken så att den är långsiktigt hållbar. Det är betydligt färre människor som kommer till Sverige nu. Nu gäller för oss att se till att de som får stanna i Sverige ska integreras på bästa sätt, och att de därmed också ska kunna jobba, bidra och kräva sin rätt. Åkesson tar bort alla åtgärder för att alla dessa människor ska kunna bidra, säger Stefan Löfven.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.