Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Väljarna: Börja samarbeta med SD

Fredrik Reinfeldt har varit stenhård i sin inställning till Sverigedemokraterna. Men han har inte sina väljare med sig, visar DN/Ipsos. Mer än hälften av M-sympatisörerna tycker att riksdagspartierna ska samarbeta med SD i frågor där man har liknande uppfattningar.

När riksdagen öppnade på tisdagen tog 49 ledamöter från Sverigedemokraterna plats i kammaren. Ifall övriga partiers löften om att isolera partiet står sig blir det fyra ensamma år för SD-ledamöterna.

Väljarna är däremot inte lika avvisande. DN/Ipsos septembermätning visar att 48 procent av väljarna tycker att partierna ska samarbeta med Sverigedemokraterna i frågor där man har liknande uppfattning. Något färre, 43 procent, vill göra allt för att minska SD:s inflytande.

– Det här är en fråga som splittrar väljarkåren. Partiernas hållning att helt isolera Sverigedemokraterna har inget direkt grundmurat stöd bland partiernas väljare, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Den avgående Moderatledaren Fredrik Reinfeldt har varit väldigt tydlig med att Sverigedemokraterna ska isoleras politiskt.

– I kärnan av Sverigedemokraterna finns företrädare för ett parti som har en idé – ge sig på invandrare allt de bara kan. Därför ska de isoleras från politiskt inflytande på det sätt vi har gjort nu, sade han exempelvis i SVT:s utfrågning inför valet.

Men Fredrik Reinfeldt tycks inte ha sina väljare med sig. Av Moderatväljarna förordar 53 procent ett närmande till SD samtidigt som 39 procent vill fortsätta dagens isoleringslinje.

– M-väljarna skiljer ut sig. Där är det en statistiskt säkerställd skillnad mot hur samtliga väljare svarar. M-väljare svarar oftare att man anser att andra partier bör samarbeta med Sverigedemokraterna i frågor där man har liknande uppfattningar, säger David Ahlin.

Efter valet har Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson försökt pressa Stefan Löfven genom att öppna för att rösta på alliansens budget senare i höst. Om så skulle ske faller sannolikt regeringen och ett nyval hotar. Stefan Löfven kan undvika det genom att diskutera budgeten med Sverigedemokraterna, menar Åkesson.

S-ledaren har helt tillbakavisat utspelet – och han verkar ha sina väljare med sig på den linjen. De rödgröna partiernas sympatisörer är genomgående mer negativa till samarbete med Sverigedemokraterna än alliansväljarna. Av de rödgröna sympatisörerna tycker 61 procent att partierna ska göra allt för att isolera Sverigedemokraterna.

Den skiljelinjen är inte den enda i väljarkåren.

– Det finns tydliga skillnader mellan män och kvinnor där män i högre utsträckning anser att partierna bör samarbeta med Sverige-demokraterna medan kvinnor oftare anser att partierna bör göra allt för att minska Sverigedemokraternas inflytande, säger David Ahlin.

I samband med septembermätningen frågade DN/Ipsos också om alliansens framtid. Mätningen visar att sju av tio borgerliga väljare tycker att partierna ska fortsätta som allians.

– Borgerliga väljare vet att alliansen var nyckeln till regeringsmakten och det vet även rödgröna väljare, som nu hoppas på alliansens snara upplösning, säger David Ahlin.

Nyligen publicerade DN/Ipsos en mätning med resultat som pekade i motsatt riktning, där en betydande andel alliansväljare kunde tänka sig blocköverskridande samarbeten.

– Väljare är inte alltid hundraprocentigt konsekventa. Jag tror att det är ett uttryck för att man vill ha en fungerande och stabil regering, men ansvaret för regeringsbildandet tar man inte på sig, säger David Ahlin.

DN/Ipsos septembermätning

Moderaterna: 24 procent (+0,7)
Folkpartiet: 5,6 procent (+0,2)
Centerpartiet: 6,1 procent (-)
Kristdemokraterna: 4,2 procent (-0,4)
Socialdemokraterna: 30,7 (-0,3)
Vänsterpartiet: 6,2 procent (+0,5)
Miljöpartiet: 7,1 procent (+0,2)
Sverigedemokraterna: 12,4 procent (-0,5).
Feministiskt initiativ: 2,9 procent (-0,2).

Andelen osäkra väljare (vill/kan ej uppge parti) är 11,9 procent.
Förändringarna är jämfört med valresultatet. Samtliga är inom felmarginalen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.