Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Väljarna ger regeringen ett bottenbetyg

Väljarnas dom mot regeringen är hård. Endast 2 procent tycker att en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet är bäst för Sverige. Men det finns inte heller ­någon bred opinion för en alliansregering, visar DN/Ipsos extramätning.

På en historisk presskonferens i  onsdags meddelade statsminister Stefan Löfven att han ämnar utlysa ett nyval till den 22 mars nästa år.

Läs också: KD ligger sämst till inför nyvalet.

Han gav också besked om att Social­demokraterna och Miljöpartiet går till val som enskilda partier, men att regeringens budget ska utgöra basen för partiernas valrörelse.

Men väljarna dömer ut ett rege­ringsalternativ bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Endast en bråkdel, 2 procent, tycker att dagens regeringskonstellation skulle vara bäst för Sverige.

– Min tolkning är att väljarna underkänner statsministerns besked att gå till val tillsammans med Miljö­partiet, vilket skapar frågetecken kring Socialdemokraternas strategi, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Inte ens de egna väljarna är särskilt positiva till S+MP-samarbetet. 12 procent av Miljöpartiets väljare och bara 4 procent av S-sympatisörerna tycker att den nuvarande regeringen är bäst för landet.

David Ahlin tror att det svaga förtroendet för regeringen kan orsaka problem under valrörelsen.

– Att gå till val på en budget framförhandlad tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet begränsar Socialdemokraternas handlingsutrymme. Partiet kommer att få frågor om uppgörelserna med Vänsterpartiet är huggna i  sten eller om det finns utrymme för kompromisser, säger David Ahlin.

De traditionella blocken gör för tillfället ingen succé bland väljarna. En rödgrön trepartiregering får stöd av 14 procent av de tillfrågade, medan 19 procent tror att en alliansrege­ring är bäst för Sverige.

Långt fler vill ha en blocköverskridande regering efter valet. Totalt vill fyra av tio se en block­överskridande regering ledd av antingen Socialdemokraterna eller Moderaterna.

Stödet finns på båda sidor av blockgränsen.

– Det är ett tydligt besked från väljarna att man efterfrågar sam­arbete i riksdagen. 40 procent svarar att någon form av blocköverskridande samarbete vore det bästa för Sverige, säger David Ahlin.

Vidgas perspektivet från rege­ringen till riksdagen är det mer än hälften, 52 procent, som vill att den regering som tillträder efter extravalet ska söka stöd på andra sidan blockgränsen.

Var femte väljare vill att nästa regering ska samarbeta med Sverigedemokraterna. En betydande del av detta stöd kommer dock från SD-väljare.

Bland alliansväljarna vill 21 procent att en regering samarbetar med Sverigedemokraterna, jämfört med 4 procent bland de rödgröna.

– Tittar man bland övriga väljare är det ett ganska litet stöd för att söka stöd hos Sverigedemokraterna. Det är ändå ett ganska tydligt besked från väljarna i stort att man vill se att nästa regering söker stöd över blockgränsen för sin politik, säger David Ahlin.

De senaste veckorna har partierna befunnit sig i ett ordkrig om vem som bär skulden för dagens situation. Enligt DN/Ipsos anser 35 procent att ansvaret ligger hos rege­ringen medan 24 procent menar att Sverigedemokraternas agerande har utlöst krisen. Allianspartierna får skulden av 17 procent av de tillfrågade.

– Det är en ganska splittrad opinion, även om flest väljare tycker att regeringen bär huvudansvaret. Atti­tyderna följer partilinjerna, ­säger David Ahlin.

Knappt hälften, 45 procent, tycker att det är bra att det blir ett extra val.

– Det är inget som välkomnas av flertalet väljare. De enda som är klart positiva är Sverigedemokraternas väljare, säger David Ahlin.

Så gjordes undersökningen

• Ipsos har på uppdrag av Dagens Nyheter genomfört en undersökning bland den svenska allmänheten 18 år och äldre.

• 1.006 intervjuer genomfördes i en slumpmässigt rekryterad webb­panel 3–4 december.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.