Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Väljarna har rekordlågt förtroende för Sahlin

Foto: Eivind Vogel-Rödin

Väljarnas förtroende för Mona Sahlin har rasat till en bottennivå, samtidigt som siffrorna för Fredrik Reinfeldt skjuter i höjden. Det visar DN/Synovates opinionsmätning av vem som är bäst som statsminister.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vinner samtliga fyra grenar överlägset över oppositionsledaren Mona Sahlin. För ett halvår sedan var det oavgjort i statsminister­duellen.
DN/Synovate har sedan förra valet kontinuerligt undersökt väljarnas tilltro till statsministerkandidaternas duglighet som rege­ringschef när det handlar om att:

• Leda regeringens arbete
• Företräda Sverige utomlands
• Skapa majoritet för sin politik i riksdagen
• Ingjuta hopp om en bättre framtid

Mona Sahlin får i den här mätningen till och med lägre siffror än när hon valdes till Socialdemokraternas partiledare i mars 2007 och då ännu inte hade hunnit visa vad hon går för som statsministerkandidat.

Förtroendet för Sahlin har sjunkit med tvåsiffriga tal sedan förra mätningen i september i fjol i tre av de fyra grenarna, medan Reinfeldt har tvåsiffriga uppgångar i tre grenar. När det gäller förmågan att leda regeringsarbete och att företräda Sverige utomlands är det bara drygt två av tio väljare som i dag väljer Sahlin, medan nästan två av tre håller på Reinfeldt.

I de två andra grenarna hade Mona Sahlin ett övertag för ett halvår sedan, men nu väljer de flesta väljare Fredrik Reinfeldt också på dessa områden. Även bland Mona Sahlins egna S-väljare har stödet rasat med tvåsiffriga tal under det senaste halvåret även om hon fortfarande har en ledning över Fredrik Reinfeldt bland partiets sympatisörer.

Men när det gäller vem som är bäst på att företräda Sverige utomlands är Sahlins övertag bland de socialdemokratiska väljarna endast 45–39.

– Alla turerna kring samarbetet med Miljöpartiet och Vänstern har skadat bilden av Mona Sahlin. Och det i ett läge då Fredrik Reinfeldt lyckats kliva fram och ingjuta visst hopp i den djupa lågkonjunkturen genom sitt sätt att möta bankkrisen och fordonskrisen, säger Syno­vates opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

– Det är ett väldigt besvärligt läge för Sahlin nu. Även om synen på partiledarna inte är avgörande för partivalet har det en stor betydelse för vilka politiker väljarna lyssnar på, säger Nicklas Källebring.

"Vem är bäst som statsminister?"

I mätningen ställdes följande fråga: "I nuläget är Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt de främsta kandidaterna till statsministerposten efter riksdagsvalet. Jag kommer nu att läsa upp ett antal saker som en statsminister har att utföra och jag vill att du talar om vem av Fredrik Reinfeldt eller Mona Sahlin du tror är bäst på följande:

• Företräda Sverige utomlands
• Leda regeringens arbete
• Skapa en majoritet för sin politik i riksdagen
• Ingjuta hopp om en bättre framtid för oss som bor i Sverige"

I mätningen har Synovate intervjuat 1 021 väljare under perioden 23–26 februari.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.