Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/valjarna-tror-inte-att-politikerna-kan-stoppa-skjutningarna/

Politik

Väljarna tror inte att politikerna kan stoppa skjutningarna

Foto: Johan Nilsson/TT

Politikerna klarar inte av att göra det som krävs för att stävja de dödliga skjutningarna. Den uppfattningen har en klar majoritet, 6 av 10 väljare, enligt en mätning från DN/Ipsos. Minst tilltro till politikerna har väljare som röstat på SD, KD och M. 

Uppgörelserna med skjutvapen mellan kriminella gäng skördar liv och skapar svarta rubriker. Det handlar om en ökning på riktigt, både i fråga om dödsfall och antal skadade, vilket DN:s Fakta i frågan har visat. Under förra året sköts 45 personer ihjäl i Sverige, mer än fyra gånger fler än för tio år sedan. En ny gräns tycktes passerad när en mor med sitt barn i famnen för några veckor sedan mördades på öppen gata i Malmö.

Politikerna har försökt kraftsamla för att möte våldsvågen men förhandlingarna mellan sju partier slutade för ett par veckor sedan i splittring. M, KD och L valde att hoppa av. SD var aldrig inbjudna. Resultatet blir att regeringen ändå lägger fram ett åtgärdsprogram (se faktaruta) som M trots allt avser att stödja.

Läs mer: Fakta i frågan om dödsskjutningarna 

Få av väljarna tror att riksdag och regering har kapacitet att lösa problemen, visar en mätning från DN/Ipsos. En stor majoritet, närmare 6 av 10 väljare, tror inte att politikerna klarar att vidta de åtgärder som krävs. Endast runt 1 av 7 är förhoppningsfulla.

Polisen däremot åtnjuter ett relativt stort förtroende. Drygt hälften svarar att polisen nog klarar att minska skjutningarna. Det är ungefär dubbelt så många som de som misstror polisens förmåga.

De partipolitiska mönstren är tydliga. SD-väljarna avviker kraftigt från andra väljare genom en betydligt större misstro mot både polis och politiker. När det gäller bristande tilltro till politikerna sticker även KD-väljarna, och i viss mån M-väljarna, ut som utpräglade pessimister.

Mätningen bekräftar och förstärker bilden av SD som ett parti för de som ser mörkt på samhällsutvecklingen och känner oro för vart Sverige är på väg.

Nicklas Källebring är opinionsanalytiker på Ipsos.

– Det här är ett mönster som vi ser i olika mätningar. Kristdemokraternas väljare blir dessutom allt mer lika Sverigedemokraternas i det här avseendet, medan moderata sympatisörer inte lika självklart kan inordnas i det konservativa blocket, säger han.

Läs mer: DN:s Ewa Stenberg om varför förhandlingarna om skjutningarna havererade 

De som misstror politikernas förmåga att tackla kriminaliteten är i stor utsträckning samma väljare som anser att utvecklingen i Sverige generellt går åt fel håll. Andelen pessimister har ökat stadigt de två senaste åren och är numera drygt tre gånger större än andelen optimister, enligt DN/Ipsos mätningar. Och när pessimisterna får peka ut vilka problem som ligger bakom den negativa utvecklingen lyfter de fram just brottsligheten, följt av invandringen. 

Andelen som pekar ut brottsligheten som en av de viktigaste politiska frågorna har dessutom ökat sedan i juni, så att den nu ligger på plats fyra när DN/Ipsos ber väljarna att rangordna samhällsproblemen. Nästan var femte väljare rankar brottsligheten högt, i nivå med toppnoteringen i DN/Ipsos mätning i januari 2018.

DN/Ipsos har också frågat i vilken mån man personligen är orolig för att drabbas av skjutvapenvåldet. Ungefär 3 av 10 känner en sådan oro. Kvinnor är mer oroliga än män. Lågutbildade och arbetare är mer oroliga än högutbildade tjänstemän. Oron är ungefär lika stor i storstäder som på mindre orter.

Även de som är oroliga för egen del hör i hög utsträckning till dem som anser att utvecklingen i Sverige går åt fel håll. Oron är mindre bland optimisterna. Sett till partisympatier är SD-väljare i mycket högre grad oroliga än andra partiers väljare. Över hälften bland de sverigedemokratiska sympatisörerna känner en personlig oro, mot bara drygt en av tio bland MP-väljarna, som är minst oroade.

Sammantaget i de här frågorna är det Centerns och Miljöpartiets väljare som kommer ut som de främsta optimisterna. De känner liten oro för att drabbas av skjutvapenvåldet, hyser stor tilltro till polisen och är mindre pessimistiska än andra angående politikernas förmåga att bemöta brottsligheten. De är också mest positiva till samhällsutvecklingen i stort.