Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Väljarnas förtroende för Löfven stärks

Stefan Löfven är nu i kapp Fredrik Reinfeldt på det område som varit Moderaternas starka kort, väljarnas förtroende för partiledaren. Det visar DN/Ipsos mätning. Stigande förtroende även för V-ledaren Jonas Sjöstedt och MP:s Åsa Romson förstärker bilden av rödgrön medvind.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven åtnjuter nu förtroende från 45 procent av väljarna, en statistiskt säker uppgång med tre procentenheter sedan i oktober. Statsminister Fredrik Reinfeldt hamnar på 46 procent enligt DN/Ipsos mätning av väljarnas förtroende för partiledarna.

Dessutom har Stefan Löfven nu en positiv förtroendebalans, något han är ensam om i denna mätning. Det betyder att andelen som har förtroende för honom överstiger andelen som inte har det (där emellan finns de som i mätningen varken angett det ena eller det andra). För Fredrik Reinfeldt däremot har balanssiffran nu blivit negativ.

– Det är dött lopp i förtroendematchen mellan statsministerkandidaterna. För första gången i våra mätningar sedan år 2000 har statsministern en negativ förtroende­balans samtidigt som oppositionsledaren har en positiv, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos.

Utgångsläget är ett helt annat än inför förra valet. I mars 2010 hade Reinfeldt ett förkrossande övertag på dåvarande S-ledaren Mona Sahlin. Hon fick blott 27 procent i  den förtroendemätningen mot M-ledarens 50.

– Ett av Reinfeldts starkaste kort har varit förtroendet för honom och det kortet verkar nu falla honom ur händerna, säger Johanna Laurin Gulled.

Hon ser flera förklaringar till Stefan Löfvens uppgång. En är att han har synts i skolfrågan, som av väljarnas rankas som dem viktigaste inför valet. Kanske ännu viktigare är att Löfven och hans parti först nu verkar börja dra nytta av väljarnas sjunkande tro på regeringen Reinfeldt.

– Väljarnas betyg på regeringen har sjunkit sedan i somras och då är det rimligt att också förtroendet för statsministern nöts ner. Det sliter att regera, säger Johanna Laurin Gulled.

Tendensen syntes redan i DN/Ipsos februarimätning där väljarna tillfrågades om vilket förtroende de hade för de två statsministerkandidaterna på fem sakpolitiska områden. Löfven stärkte sin ställning på samtliga fem medan Reinfeldt gick tillbaka på två.

Samtidigt påpekar Johanna Laurin Gulled att Fredrik Reinfeldt lyckats hålla förtroendesiffrorna uppe på en jämförelsevis hög nivå med tanke på att han snart suttit åtta år vid makten. Enligt DN/Ipsos mätningar hade förtroende­siffrorna för dåvarande stats­ministern Göran Persson (S) efter två mandatperioder sjunkit från toppnoteringen 61 ända ned till 37 procent.

För den rödgröna sidan finns fler positiva siffror i DN/Ipsos marsmätning. V-ledaren Jonas Sjöstedts förtroende har stigit med 4 procentenheter till 26 och Miljöpartiets språkrör Åsa Romson har gått från 16 till 19 procent. Bägge förändringarna är statistiskt säkerställda.

– Jonas Sjöstedt har stått för en väldigt tydlig linje i frågan om vins­ter i välfärden och det har förmodligen stärkt hans förtroende, säger Johanna Laurin Gulled.

För både Sjöstedt och Romson har andelen osäkra väljare minskat vilket kan tyda på att det ökande förtroendet också beror på att bägge dessa politiker nu börjar bli mer kända.

Granskar man siffrorna mer i detalj framkommer att Stefan Löfven har stärkt sin ställning bland de egna partisympatisörerna och generellt bland kvinnor. Jonas Sjöstedt har blivit mer betrodd bland såväl män och kvinnor och bland egna partisympatisörer. För Åsa Romson syns den positiva trenden tydligast bland manliga väljare.

Fakta:Viktiga datum 2014

4–5 april. Moderaternas kommun-dagar i Göteborg.

9 april. Regeringen presenterar sin vårbudget.

24 april. Sista dag för oppositionens vårbudgetmotioner.

1 maj. Tal och demonstrationståg.

25 maj. Val till EU-parlamentet.

31 maj. Miljöpartiets kongress i Göteborg.

18 juni. Sista partiledardebatten i riksdagen före valet.

29 juni–6 juli. Politikerveckan i Almedalen på Gotland.

14 september. Val till riksdag, landsting och kommuner.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.