Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Väljarstödet för att isolera SD luckras upp

Jimmie Åkesson i riksdagen.
Jimmie Åkesson i riksdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT

Stödet för att isolera Sverigedemokraterna är på väg att luckras upp bland borgerliga ­väljare, visar en mätning från DN/Ipsos.

En majoritet av väljarna i Moderaterna, ­Centerpartiet och Kristdemokraterna vill ­samarbeta med SD i frågor där partierna ­tycker lika.

I december gjorde Sverigedemokraterna klart att partiet ämnade försöka fälla varje regering som fortsatte med dagens migrationspolitik. Beslutet resulterade i att regeringens budget föll och att stats­minister Stefan Löfven aviserade att regeringen tänkte utlysa extraval.

Nyvalet ställdes in efter den så kallade Decemberöverenskommelsen. Uppgörelsen innebär att den största partikonstellationen ska regera landet och få igenom sin ekonomiska politik även om den inte har en majoritet av riksdagen bakom sig. Ett uttalat syfte med ­Decemberöverenskommelsen är att isolera SD från politiskt inflytande.

Men väljarna är delade om hur Sverigedemokraterna ska hanteras. DN/Ipsos mätning visar att 46 procent av väljarna vill att andra partier i riksdagen ska samarbeta med Sverigedemokraterna i frågor där de har liknande uppfattning. 41 procent tycker att man ska göra allt för att minska SD:s inflytande.

Förändringarna sedan den ­senaste mätningen i september är, när det gäller hela väljarkåren, små. I allianspartierna har det dock skett en viss förskjutning, där stödet för att helt isolera Sverigedemo­kraterna minskar. Inte i något ­borgerligt parti finns det en majoritet för ­dagens linje, att göra allt för att minska SD:s inflytande i riksdagen.

Förändringarna bland M-väljare och C-väljare är statistiskt signifikanta.

– Sedan september har det skett en viss rörelse bland borgerliga ­väljare där färre håller med om ­linjen att partierna bör göra allt för att isolera Sverigedemokraterna, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

En majoritet av väljarna i Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna vill samarbeta med Sverigedemokraterna i frågor där partierna tycker lika.

– Det är större rörelser bland KD- och C-väljare, men där är det små baser så man ska vara lite försiktig med att dra för stora växlar. Men över lag kan man säga att attityderna bland borgerliga väljare mjuknat lite jämfört med i september, säger David Ahlin.

Enligt David Ahlin är resultatet i mätningen en indikation på att Sverigedemokraterna långsamt ­accepteras av allt fler väljare.

– Vi ser ingen jätteförändring sedan i september, men det är ändå en sorts fortsättning på en trend som pågått i ett par år som handlar om att Sverigedemokraterna bland allt fler börjar betraktas som ett parti bland andra, säger han.

Bland de rödgröna väljarna finns det en klar majoritet för att hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande. Det finns också en tydlig skiljelinje mellan kvinnor och män, där kvinnor är klart mer skeptiska till samarbete med SD.

– Det ligger i linje med andra ­undersökningar vi gjort, där vi sett att kvinnor är mer positiva till ­invandring och där män rankar migrationsfrågorna högre än kvinnor, säger David Ahlin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.