Så vill Liberalerna och Socialdemokraterna rädda klimatet - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Vallöften om klimatet från L och S

EU-skatt på koldioxid och nej till dieselsubventioner för jordbruket är två punkter i ett klimatpaket som är Liberalernas svar på sommarens extremväder. På måndagen kom även Socialdemokraterna med förslag på samma område i form av ändrade reseavdrag och minskat matsvinn.

VAL 2018

En gemensam skatt på koldioxidutsläpp, lik den Sverige har sedan länge, har diskuterats under lång tid inom EU. 

– Det är många länder som släpper ut mycket mer än vad Sverige gör. Därför säger vi ja till de förslag som finns om en EU-skatt på koldioxid. Ingen åtgärd som vi kan göra här hemma i Sverige kan ha tillnärmelsevis lika stor effekt, säger Jan Björklund (L).

Klimatminister Isabella Lövin (MP) är också för en europeisk koldioxidskatt men varnar för att knyta alltför stora förhoppningar till en sådan åtgärd.

– En europeisk koldioxidskatt är ingen ursäkt för att inte göra mer här och nu. Att peka på Bryssel och länder som Polen och Ungern som definitivt inte vill ha en koldioxidskatt betyder att man skjuter problemet på framtiden. Samtidigt vill Liberalerna skära ner på klimat- och miljöbudgeten, säger hon.

Liberalerna säger nej till förslag som kommit från Moderaterna och Centern om att öka dieselsubventionerna till jordbruket. Jan Björklund anser att bönderna måste kompenseras på andra sätt. 

– Att göra det genom sänkta dieselskatten är att skjuta sig i foten eftersom koldioxidutsläppen från diesel sannolikt är en av orsakerna till torkan.

Liberalerna vill också se en avgift på inrikesflyget direkt relaterad till utsläppen, istället för den skatt som regeringen infört och som baseras på flygresans längd. Otillräckligt, anser Isabella Lövin med argumentet att det är utrikesflyget som står för de stora utsläppen. Rättsläget är dessutom oklart och L medger att detaljerna måste utredas.

På måndagen presenterade även Socialdemokraterna förslag inom klimat- och miljöområdet. Pant på mobiler ska öka återvinningen av värdefulla material. På partiets klimatagenda inför valet finns också minskat matsvinn och ändrade reseavdrag som gynnar glesbygden på storstädernas bekostnad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.