Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Vanligt byta politik mot lobbyism

Mer än var tredje politiker och politiskt tillsatta tjänsteman som lämnat riksdagen och regeringskansliet de senaste drygt sex åren har övergått till lobbyverksamhet.

37 procent av de 266 personer som slutat i riksdag och regering arbetar nu med att påverka politiker och makthavare, enligt en genomgång som Aftonbladet har gjort. Av dem som jobbat på regeringskansliet är andelen 40 procent.

I Sverige saknas reglering av lobbyverksamheten, till skillnad från exempelvis i EU:s institutioner och USA. Byråerna behöver inte redovisa sina kundregister, och det finns inga lagar som reglerar umgänget mellan lobbyister och politiker och tjänstemän.

Aftonbladet har talat med statsvetaren Jörgen Hermansson, som menar att det är ”näst intill omöjligt” att få inblick i systemet. Han varnar för att alltför inflytelserika lobbyister kan ge ett ojämlikt samhälle.

– Sverige är jämlikt bara på valdagen, då det är en person och en röst som räknas, men vilka som därefter har möjlighet att påverka politken riskerar att bli en fråga om ekonomiska resurser, säger Hermansson till tidningen.

I USA måste lobbyister registreras. Kontakter med politiker och utgifter i samband med att man utövar påtryckningar ska bokföras.

Även EU-kommissionen och EU-parlamentet har ett gemensamt register över de organisationer och företag som vill påverka EU-lagstiftningen i Bryssel. Men registret är inte tvingande, och långt ifrån alla de uppskattningsvis 15.000 EU-lobbyisterna finns med.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.