Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Vänstern vill byta ut Ohly

Trycket ökar på Vänsterpartiledaren Lars Ohly. Över hälften av partiets distriktsordförande vill byta ut honom inför valet 2014. Lika många kan tänka sig att gå över till dubbelt ledarskap, visar DN:s kartläggning.

I dag är det Vänsterpartiets dag i Almedalen och klockan 19 står Lars Ohly i talarstolen för åttonde året i rad.

Samtidigt gör han det med två valförluster bakom sig och med ett vikande förtroende från de egna. Över hälften av Vänsterpartiets distriktsordförande – 14 stycken – vill ha en ny ledare före valet 2014. Det visar DN:s rundringning till 23 av partiets 24 distrikt.

Det kan innebära att han tvingas lämna redan om ett halvår, i samband med kongressen i januari. Distrikten har fram till oktober på sig att nominera kandidater.

– Även om Lars Ohly gör ett bra arbete, räcker han inte till för att föra ut Vänsterpartiets politik – och det har visat sig i valen. Med Lars Ohly har makten samlats kring en person, och förankringen i partiet har påverkats, säger Egon Frid, ordförande i Skaraborg och tidigare riksdagsledamot.

Trycket på Ohlys avgång har ökat kraftigt. När DN intervjuade företrädare för partidistrikten i november förra året ansåg endast ett distrikt att han borde bytas ut. Carin Högstedt, distriktsordförande i Kronoberg, har framfört avgångskrav vid flera tillfällen tidigare.

– Vi har gjort flera dåliga val och vi ligger sämre till i opinionen än på länge. Partiledningen har inte kunnat lyfta det politiska innehållet eller partiets organisation, säger hon.

Många lyfter fram den 46-årige riksdagsledamoten Jonas Sjöstedt från Västerbotten som favorit. Han har tidigare sagt att han kan vara beredd att ta över, men har då uppgett att han enbart deltar i en partiledarstrid om Ohly inte kandiderar på nytt.

Andra favoriter som nämns i partidistrikten är Ulla Andersson, Josefine Brink och Hans Linde.

Samtidigt vill över hälften av Vänsterpartiets företrädare ute i landet – 14 distrikt – att man går över till dubbelt ledarskap som Miljöpartiet. Det skulle i så fall kräva en stadgeförändring.

– Det skulle ta bort personkulten som det blir på en ledare och skapa en slags jämställdhet. Det är två fördelar som jag ser, säger Peter Bowin, kommunpolitiker och ordförande för Vänsterpartiet i Blekinge.

Lars Ohly har tidigare sagt att han vill fortsätta som partiledare efter kongressen nästa år. I en intervju med TT tidigare i år var han säker på att vinna striden.

– Jag har inte ställt upp i tron att jag ska förlora ett partiledarval mot någon annan. Jag har ställt upp i den fasta övertygelsen att jag har mycket goda möjligheter att bli vald.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.